Egészség, életmód

Árulkodó jelek, melyek cukorbetegségre utalnak

cukorbetegség

A cukorbetegség Magyarországon már népbetegségnek számít, évről évre nő a cukorbetegek száma. A cukorbetegséget nem szabad félvállról venni, mert komoly következményei is lehetnek, vakság vagy akár kóma is. Természetesen ezek a legsúlyosabb esetek, és csak akkor következnek be, ha nem figyelünk oda a betegségre.

A cukorbetegség korai szakaszában nehezen felismerhető, ugyanakkor vannak jelek, melyek gyanakvásra adnak okot. Ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor érdemes felkeresni a házi orvosunkat, és alávetni magunkat egy alapos kivizsgálásnak.

  • Folyamatos éhségérzet és fáradékonyság: a cukorbetegségre jellemző, hogy a szervezet nem kap elég energiát, mert az inzulint nem tudja megfelelőképpen feldolgozni. Ez azt jelenti, hogy hiába eszik valaki sokat, a szervezete nem tud megfelelő mennyiségű energiát kinyerni belőle.
  • Túl sokszor járunk pisilni: ezt a tünetet legtöbben a vesebetegségekhez, a felfázáshoz kapcsolják, ugyanakkor a cukorbetegeknél is előfordul. Az egészséges gyakoriság egy nap alatt a 4-7 alkalom, de ha ennél több alkalommal keressük fel a WC-t a folyadék mennyiségtől függetlenül, akkor az a cukorbetegség jele is lehet.
  • Hirtelen súlycsökkenés: ha nem találunk okot a fogyásra, mégis hirtelen fogyni kezdünk, akkor gyanakodhatunk számos betegségre, például pajzsmirigy rendellenességre, és cukorbetegségre is. Érdemes jobban odafigyelni arra, hogy mit eszünk és mennyit, és ha a megszokott étrend mellett is fogyást tapasztalunk, akkor érdemes kivizsgáltatni az okait.
  • Kiszárad a szánk: most nem arra gondolunk, hogy télen, éjszaka, amikor fűtésszezon van kicsit kiszárad a szánk reggelre, hanem arra, hogy folyamatosan, napközben is kicserepesednek az ajkaink, mi pedig heti szinten veszünk új ajakírt. Az extrém folyadékvesztés egyik tünete a szájszárazság, ha ezt tapasztaljuk, mindenképp keressük fel a házi orvosunkat.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: