Otthon

6 szárazságtűrő örökzöld és télizöld növény, egyszerűen fenntartható kertbe!

mahónia

A kertben számos növény csak úgy szomjazza a vizet, főleg, ha hosszan nem esik csapadék és a kánikula is hosszan elhúzódik. Ilyenkor kénytelenek vagyunk öntözni, ami nemcsak időigényes, hanem költséges mulatság is.

Megkönnyíthetjük a dolgunkat és spórolhatunk is, ha olyan növények közül választunk, amelyek ellenállóak és jól tűrik a szárazságot. Cikkünkben olyan örökzöld és télizöld növényeket mutatunk be, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Tűztövis és törpe kínai tűztövis

A tűztövist talán nem is kell bemutatnunk, gyorsan növekedik, sűrű, tövises ágrendszere, alkalmassá teszi, áthatolhatatlan sövény nevelésére. Narancssárga bogyói miatt jelentős díszítőértékkel is bír. Ha szeretnénk madárbarát kertet kialakítani, akkor se hagyjuk ki kertünkből, bogyói a madarak kedvelt csemegéi.

Törpe változatából nyírott és kötetlenebb, szabálytalan sövényt nevelhetünk, vagy akár szoliterként is ültethetjük kertünkbe. Mindkét növény gondozása egyszerű és lényegében azonos is. Válasszunk számukra, napos, vagy világos helyet, és élvezzük, ahogy díszítik kertünket.

Nehézszagú boróka és közönséges boróka

A nehézszagú boróka, terülő növekedésű, nem túl magas örökzöld ciprusféle, mely erőteljes illatot áraszt. Formájával lehet kertünk dísze, akár szoliterként is. Hazánkban télálló, és a szárazságot is jól viseli, bár érdemes esetében talajtakarásról gondoskodni, ha nagyon elhúzódik a kánikula, akkor mérsékelten öntözzük is.

A közönséges boróka formájával, valamint bogyós termésével ékesítheti kertünk, igényei a nehézszagú borókához hasonlóak.

Kerti mahónia

A kerti mahóniát hajlamosak vagyunk kicsit régimódi növénynek tartani, pedig rengeteg lehetőséget rejt magában. Élénksárga virágokkal, kék bogyós terméssel díszít. Ültethető cserjecsoportba, magányosan szoliterként, vagy akár nevelhetünk belőle természetes hatású sövényt.

Rendkívül szívós, ellenálló növény, lényegében bármilyen fényviszonyú helyre ültethetjük, kártevők általában nem károsítják.

Japán kövérke

Cikkünk végére a japán kövérkét hagytuk, amely főként dekoratív talajtakaróként remekel a kertben. Jól viseli a félárnyékot és az árnyékot is, fogazott szélű sötétzöld leveleivel, valamint a nyár első felében nyíló virágaival díszít. Igénytelen növény, bár azt meghálálja, ha tápanyag dús talajba ültetjük.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: