Egészség, életmód

Miért igyunk rendszeresen fodormenta teát?

menta tea

A fodormenta jótékony hatásai már régóta ismertek, hiszen a magyar népi gyógyászat is régóta használja. Manapság illóolajként használják a legtöbben, pedig teakánt fogyasztva is számos pozitív hatása van.

A fodormenta tea készítése ráadásul még egyszerűbb és olcsóbb is, mint az illóolaj beszerzése, ugyanis a fodormenta könnyen nevelhető a kertben vagy cserépben, a teakészítéshez pedig mindössze csak zöld leveleit kell leforrázni forró vízzel, és már ihatjuk is. Természetesen a natúrboltokban készen is kapható.

A fodormenta nem keverendő össze a borsmentával, mert bár hasonlóak, de a fodormenta kevésbé mentolos ízű, így sokan inkább ezt a növényt fogyasztják szívesebben. A fodormenta tea polifenolokban gazdag, melynek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatása is van.

Emiatt tehát jótékony hatással lehet ránk megfázás, torokfájás esetén. A mozgásszervi panaszokra is gyakorta fogyasztják, ugyanis csökkenti a fájdalmat és az izommerevséget. A fodormentának nyugtató hatást is tulajdonítanak, mely segíthet minket a nyugodtabb alvásban. Emellett azonban a bőr ápolásában is nagy szerepe lehet a fodormenta fogyasztásnak.

A fodormenta tea hatásai a bőre

A fodormenta számos tulajdonsága mellett a bőrre is hatással van. Egy kutatás ugyanis nemrég bebizonyította, hogy a fodormentának antiandrogén tulajdonsága is van, ami azt jelenti, hogy a férfi hormonokat, mint a tesztoszteron is befolyásolhatja.

A tesztoszteron kamasz korban túltermelődhet, ez pedig pattanásos bőrt eredményez, hiszen fokozza a faggyútermelést. Ha viszont fodormenta teát fogyasztunk, akkor az csökkentheti a tesztoszteron szintet, így a faggyútermelésre is hatással lesz, ez pedig szebb bőrt eredményez.

Egy másik kutatás a fodormenta női hormonokra történő hatását vizsgálta. Ebben az esetben a fodormenta tea fogyasztásának hatására csökkent a hirsutismus, vagyis a túlzott szőrzet növekedés a policisztás petefészek szindrómás hölgyek körében. Természetesen a fodormenta sem csodaszer, viszont bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: