Egészség, életmód

Ezekkel a gyakorlatokkal tesztelheted le, milyen formában vagy!

testmozgás

Amikor változtatni szeretnénk az életmódunkon, vagy vékonyabbak, és fittebbek akarunk lenni, akkor kézenfekvő megoldásnak látszik, hogy választunk valamilyen mozgásformát, amelyet, ha kitartóan űzünk, akkor el is érjük célunkat.

Természetesen semmilyen mozgásformába nem szabad csak úgy belevágni, fontos, hogy fokozatosan kezdjünk bele az edzésbe az erőnlétünknek megfelelően. Azt azonban elég nehéz megállapítani, hogy a testünk milyen formában is van, különösen akkor, ha nem szoktunk rendszeresen mozogni.

Pár egyszerű gyakorlattal viszont le tudjuk tesztelni, hogy milyen formában vannak a hasizmaink, a felsőtestünk, vagy az átlagos teljesítőképességünk.

1. Felsőtest: fekvőtámasz vagy húzódzkodás

A felsőtestünk állapotát vagy fekvőtámasszal tudjuk ellenőrizni, vagy pár húzódzkodással. A fekvőtámaszhoz a szokásos fekvőtámasz pózt kell felvenni, majd a könyökünket hajlítva leengedni magunkat a talajra, úgy, hogy a mellkasunk még épp ne érje el a talajt.

20-30 fekvőtámasz elvégzése számít átlagosnak, ha viszont 20 fekvőtámaszt sem sikerül elvégeznünk, ez rossz eredmény, mindenképp érdemes naponta gyakorolni, hogy a felsőtestünk jobban megerősödjön.

A húzódzkodás is hasonlóan eredményes a felsőtest erőnlétének megállapításában, ilyenkor a hátizmok mellett a bicepsz és számos más, a felsőtesten lévő izomcsoport dolgozik össze. A húzódzkodáshoz szükség lesz egy rúdra, melyet nyújtott karral kell megfogni, majd felhúzni magunkat.

Ebben az esetben 15-20 gyakorlat elvégzése számít átlagosan jó eredménynek, 10 alatti viszont gyenge teljesítmény.

2. Hasizom: deszka póz

A deszka póz vagy más néven plank póz az a testhelyzet, amikor lényegében fekvőtámasz pozícióban vagyunk és tartjuk ezt a pózt. A deszka póz, segít erősíteni a hát alsó izmait, a csípőt és a hasizmokat is, és persze arra is jó, hogy kiderítsük, mennyire jó az állóképességünk.

Az 1 percnél kevesebb idő gyenge teljesítménynek számít, minimum 2 perc számít ebben a pózban átlagosnak. A hasizmokat fekvőtámasszal, guggolással vagy evezéssel tudjuk erősíteni.

3. Rövid távú teljesítőképesség: evezés

Az evezés egy nagyon összetett mozgásforma, mellyel a rövid távú teljesítőképességünket tudjuk tesztelni, és persze fejleszteni is. Evező pad keveseknél van otthon, ennek kipróbálására egy edzőtermet kell felkeresni. Ha 2 perc alatt 500 métert meg tudunk tenni, az nagyon jó eredménynek számít, de ha 4 perc alatt sem sikerül ez a távolság, akkor, az gyenge teljesítmény.

Az evezés egy jó mozgásforma, hogy fejlesszük az erőnlétünket, ha tehát javítani szeretnénk a rövid távú teljesítőképességünkön, akkor az edzőteremben az evező padot érdemes rendszeresen használni.

4. Szív és érrendszer edzettsége: futás

A futás az egyik legkönnyebb módja, hogy teszteljük a szívünk és az érrendszerünk állapotát, illetve, hogy mennyire hatékony az oxigénfelvételünk, vagyis a hosszú távú teljesítményünk mérésére ideális megoldás. 1,6 km futással már az általános iskolában is tesztelik a tanulók állóképességét, ezt pedig mi is könnyen megtehetjük.

Érdemes a távot 4×400 m-es távokra, vagy 4 körre felosztani. Ha sikerül a távot 8 perc alatt teljesíteni, az nagyon jónak számít, a 10 perces idő nagyon gyenge teljesítménynek.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: