Család

Hogyan válhat erőssé a családi kötelék?

erős család

Az erős családi egység nagyon fontos, legyen szó a gyerekekről vagy akár a szülőkről. A párkapcsolatot is befolyásolja, mennyire erős a kapocs a családtagok között. Könnyen észrevehető, hogy egy családban milyen viszonyok uralkodnak, mert a verbális és nonverbális kommunikáció nagyon árulkodó tud lenni.

Számos tényező befolyásolja a családi kötelékek állapotát, mely időről időre változhat, ugyanakkor, ha az alapok erősek, bármilyen gondot meg tudunk oldani családon belül.

Az egyik nagyon fontos tényező a családi kapcsolatok kialakulásánál, az a minta, amit a szülők mutatnak a gyerekeknek. Ha a szülők egymással türelmesek, szeretik egymást, és megértők egymással, akkor ezt a gyerekek is megtanulják, és ők is ugyanígy fognak viszonyulni a szüleikhez és egymáshoz.

A példa, amit mutatunk arra is jó, hogy megtanítsuk és megtanuljuk, hogy a családban nem egyetlen embernek kell tennie azért, hogy szeretet és harmónia uralkodjon. Mindenkinek megvan a maga feladata és szerepe a családban, és mindenki felel azért, hogy szeretetteljes légkör uralkodjon.

Szeressük egymást jóban-rosszban

A szeretet az egyik fő alappillére az erős családi kötelékeknek. Közhelynek tűnhet, de a szeretet segít átvészelni a problémákat, erőt adni a mindennapok kihívásaihoz, és persze abban is segít, hogy erős legyen közöttünk a kapcsolat.

Biztos sokan legyintenek erre, hogy alapvető, hogy szeressük egymást egy családban, enélkül létre sem jönne a családi egység, sajnos azonban vannak olyan családok, ahol a szeretet hiányzik az egyes felek között. Hogy a család működni tudjon, elengedhetetlenül fontos, hogy szeressük egymást.

A szeretetnek pedig mindig működnie kell, akkor is, ha épp valami rossz történik, problémák vannak, vagy vitás kérdések merülnek fel. A családnak akkor is össze kell tartania és segíteni egymást, ha éppen rosszra fordultak a dolgok, hiszen nem csak boldog pillanatok vannak egy család életében.

A problémák tudják igazán felszínre hozni, hogy mennyire erősek a családban az alapok, ha valami nincs rendben, ilyen esetekben mindig kiütközik.

Az együtt töltött minőségi idő fontossága

Ahhoz, hogy erősek legyen a családi kapcsolatok, elengedhetetlen, hogy minőségi időt töltsünk egymással. Az együtt töltött időnek ugyanis nem csak abból kell állnia, hogy anya főz a konyhában, közben az asztalnál a gyerekek megírják a leckét, vagy apa tévét néz, közben a gyerekek mellette játszanak, mert ez inkább egymás mellett töltött idő.

Az együtt töltött idő alatt lényeges, hogy beszélgessünk egymással. Ez lehet közös vacsora, közös játék vagy kirándulás, a lényeg, hogy az együtt töltött idő alatt beszélgessünk, közel kerüljünk egymáshoz, és megismerjük egymás érzelmeit és gondolatait.

Ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, akkor erős alapokat adhatunk a családi egységünknek, ami akkor sem fog megbomlani, ha épp hullámvölgybe kerültünk, és egy nehezebb időszakot kell átvészelünk, legyen szó a szülőről vagy a gyermekekről egyaránt.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: