Család

Gyereknevelési módszerek, melyeket jobb, ha nem alkalmazunk

gyereknevelés

Gyereket nevelni nem könnyű, a gyereknevelési módszerekből pedig annyi féle van, ahány család. Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, de vannak olyan módszerek, melyekkel nem biztos, hogy jót teszünk, még akkor sem, ha régen vagy most trendinek számított az adott módszer.

Persze mindenki próbál tökéletes szülő lenni, de hat ránk a személyiségünk, az, ahogy minket hogyan neveltek, de jelenlegi társadalmi elvárások is. A lehető legjobbat szeretnénk a gyerekünknek, és mindent meg is teszünk, hogy jó életük legyen, kihasználhassák a lehetőségeiket, azokat is, melyek nekünk nem adattak meg.

Ilyenkor azonban sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy túl nagyok lesznek az elvárásaink, pedig azt kell szem előtt tartanunk, hogy a gyermekünknek nem azt az életet kell élnie, amit mi nem tudtunk, és azokat a lehetőségeket kihasználnia, hanem a saját személyiségéhez mérten kell helytállnia.

Ahhoz, hogy ne támasszunk túl nagy elvárásokat a gyermekünkkel szemben, a következő hibákat ne kövessük el.

A túl nagy elvárás jelei

Mindenki arra vágyik, hogy a gyereke sikeres legyen az élet minden területén, különösen azokon a területeken, amelyek számunkra fontosak vagy amiben tehetséges. Ugyanakkor a siker relatív dolog, a hajszolása pedig csak ártani fog.

Ami szintén nem tesz jót, ha folyton összehasonlítgatjuk másokkal a gyerekünket, esetleg saját magunkkal. A bezzeg én ennyi idősen már ezt vagy azt csináltam, illetve a bezzeg xy mennyivel jobb, szebb ügyesebb mondatok csak aláássák gyermekünk önbecsülését, és nem segítik a célok elérésében.

Arra is figyeljünk, hogy ne csak akkor dicsérjük a gyermeket, ha első valamiben, hiszen mi magunk sem értünk el mindig első helyezést az élet minden területén. Amit szintén nem várhatunk el, az a tökéletes viselkedés, hiszen nem gépek vagyunk, hanem emberek, és valljuk be, mi szülők sem viselkedünk mindig tökéletesen.

Mindig vegyük figyelembe a gyermek személyiségét, erősségeit és gyengéit, és csak ezek ismeretében alakítsuk ki az elvárásainkat, és segítsük abban, hogy a saját céljait elérhesse.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: