Otthon

5 szárazságtűrő díszfű, amivel díszítheted a kertet!

díszfű

A díszfüvek nagyon értékes növényei a kertnek. Találunk közöttük egészen alacsony, tömött fajtákat, kék színben játszókat, vagy épp több méteres magasságig növő látványos óriásokat egyaránt.

Nyáron egyre gyakoribbak a tartósan száraz és forró időszakok, melyek próbára teszik a kert növényeit is, érdemes tehát legalább részben olyan növényeket válogatnunk a kertbe, melyek jobban bírják az ilyen mostoha körülményeket. Cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük össze az alacsony vízigényű, szárazságtűrő díszfüveket.

Medveszőrcsenkesz

Elsőként egy alacsony termetű díszfüvet mutatunk be, ami nem más, mint a medveszőrcsenkesz. Fűszálszerű levelei tömött kis bokorba rendeződnek, melyek fölött nyár elején halvány, bézs színű virágai lengedeznek.

Mérete miatt remek sziklakerti növény, előnye, hogy nem csak vízigénye alacsony, egyéb szempontból sem igényes. Jól bírja a tűző napot, talajok közül pedig kimondottan kedveli a kavicsos, tápanyagban szegény típusokat.

Deres csenkesz

A következő díszfű a medveszőrcsenkeszhez hasonlóan, nem túl nagytermetű, ám hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező növény. A deres csenkesz érdekességét különlegesen szép kék árnyalatú leveleinek köszönheti, melyek tömött bokrot alkotnak. Jól mutat sziklakerti növényként, ágyások szegélyeként, és remek talajtakaró növény is. Igényei lényegében megegyeznek a medveszőrcsenkesznél írtakkal, arra kell nagyon figyelni, hogy véletlenül se öntözzük túl!

Deres fényperje

A deres fényperje szintén az alacsonyabb díszfüvek sorát gyarapítja. Levelei kékeszöld árnyalatúak, világos bézs színű, később barnás árnyalatú virágai tavasz végétől kezdve, egész nyáron díszítenek. Remekül fest sziklakertben, vagy akár virágágyásba ültetve is. Jó választás meszes, tápanyagban szegény, lazább talajú kertekbe is. Jól bírja a tűző napot, és a szárazságot is.

Homoki hajperje

A homoki hajperje az előzőektől eltérő méretű díszfű, melynek köszönhetően más feladatok ellátására alkalmas, mint alacsonyabb termetű társai.

Kb. 1 méteres magasságával, kékeszöld leveleivel, valamint piszkosfehér kalászaival főként önállóan ültetve, szoliterként mutat legszebben, emellett remekül használható rézsűk beültetésére is. Igényei a korábban bemutatott díszfüvekhez hasonlók, egyedül arra kell figyelni, hogy a talaj, amibe ültetjük, jó vízáteresztő legyen.

Ezüstös pampafű

Cikkünk végére egy igazi óriást hagytunk, ami nem más, mint az ezüstös pampafű. Magassága a két métert is meghaladja, de nem is mérete, hanem világos színű, selymes bugái miatt impozáns látvány. Termete és érdekes külseje miatt, mindenképpen szoliterként kell számolni vele a kertben.

Napos és világos helyen, kevés nedvesség mellett is szépen fejlődik. Speciális igényei, lényegében csak a talajjal kapcsolatban vannak, főként mérsékelten savas, vagy átlagos kémhatású talajban érzi jól magát, és a megfelelő fejlődéshez tápanyag utánpótlásra is szükség van.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: