Kaszinó

Hogyan védekezzünk a személyazonosságlopás ellen?

A személyazonosságlopás egy olyan bűncselekménytípus, amikor valakinek a személyes és pénzügyi adatait engedélye nélkül megszerzik és felhasználják.

A személyazonosságtolvajok felhasználhatják egy személy adatait olyan dolgokra, mint bankszámlájának kifosztása vagy hitelkártyájának használata, vagy egyszerűen csak az adatok eladása valaki másnak.

Az első lépés a személyazonosság-lopás elleni védekezésben az, hogy megtudja, hogyan történik a személyazonosság-lopás. Ez után már megteheti a szükséges lépéseket, hogy korlátozza a kitettségét. A személyazonossági lopást nem lehet teljesen megakadályozni, de megnehezítheti, hogy a bűnözők hozzáférjenek az adataihoz és számláihoz.

Nagyon fontos, hogy ha valamilyen weboldalra regisztrálunk, akkor meggyőződjünk arról, hogy az legálisan működik,  és a megadott adataink biztonságban lesznek. Ha szeret webes online kaszinó oldalakon játékokkal játszani, akkor elég egy-két ilyen weboldalra regisztrálni, ezeket elég könnyen lehet ellenőrizni.

Hogyan ismerjük fel a személyazonosság lopás jeleit?

A személyazonossági lopás sokféleképpen érintheti, és többféleképpen is felismerhető. Ha ismeri a csalás kialakulását jelző – vagy már megtörtént – figyelmeztető jeleket, gyorsabban tud lépéseket tenni a megállítására. A következőkre érdemes odafigyelni:

  • Olyan tételeket számláznak ki Önnek, amelyeket nem Ön vásárolt. Ha olyan vásárlásról kap számlát, amelyet nem ismer fel, vagy olyan ingatlan, autó vagy más eszköz költségeiről állítanak ki késedelmes fizetési számlát, amelyek nem az Ön tulajdonában vannak, ez annak a jele, hogy a személyazonosságát veszélyeztették.
  • Pénzügyi számláin olyan terhelések jelennek meg, amelyeket nem ismer. Ha banki, hitelkártya- vagy más pénzügyi számláján jogosulatlan tranzakciókat jelez, akkor ezeket a számlákat valószínűleg feltörték.
  • A bankszámla kivonaton megjelennek kisebb összegű költések. A személyazonosságtolvajok általában úgy „tesztelik”, hogy a lopott kártya még mindig aktív, hogy 5000 forint alatti, alacsony költségű vásárlásokat hajtanak végre. Ha a hitelkártyát jóváhagyják, a csaló tudja, hogy szabad az út a nagyobb tranzakciókhoz.

Hogyan védekezhet az személyazonosságlopás ellen?

Ahhoz, hogy jobban megvédje személyes adatait a személyazonosságtolvajoktól, fontos, hogy proaktívan közelítsen a kérdéshez. Végső soron az a cél, hogy minél több hatékony akadályt építsen ki, ami elriaszthatja a személyazonosságtolvajokat attól, hogy tovább próbálkozzanak.

Kezdje ezt a folyamatot ezzel a pár lépéssel:

  1. Jelszóvédelem az eszközökön

Ha nincs jelszó az okostelefonon vagy a táblagépen, az olyan, mintha otthon hagynánk az nyitva az ajtót. Ha a készülék rossz kezekbe kerül, a telefonon tárolt e-mailek, pénzügyi számlák és egyéb személyes adatok könnyen hozzáférhetővé válnak.

  1. Használjon jelszókezelőt

Ha ugyanazt a jelszót használja minden elektronikus eszközéhez és kulcsfontosságú pénzügyi számlájához, az komoly biztonsági kockázatot jelent. Ha így tesz, egy csalónak csak egyetlen jelszót kell kitalálnia ahhoz, hogy hozzáférjen a többi fiókhoz.

Jó módszer arra, hogy megakadályozza, hogy egy személyazonosságtolvaj hozzáférjen az adataihoz, ha összekeveri a jelszavait, és minden fiókhoz egyedi jelszót használ. Egyik jelszóban se szerepeljen a neve vagy a születésnapja, és bármikor változtassa meg a jelszavát, ha azt gyanítja, hogy egy fiókot veszélyeztetnek.

Természetesen gyakorlatilag lehetetlen minden fiókodhoz egyedi jelszót megjegyezni. A dolgok megkönnyítése érdekében használhat egy jelszókezelőt, például a LastPass vagy a 1Password, amellyel biztonságosan tárolhatja fiókinformációit anélkül, hogy az összes bejelentkezési adatra emlékeznie kellene.

Segíthet még az is, ha minden helyen, ahol lehetséges, bekapcsolja a két-lépcsőt hitelesítést, így a jelszó megadása után még egy lépés szükséges ahhoz, hogy az adott fiókot használhassa. Érdemes lehet akár egy appot is használni, amihez csak elérhető ilyen lehetőség.

  1. Vigyázzon az adathalász-kísérletekkel

Kerülje az e-mailekben vagy szöveges üzenetekben található gyanúsnak tűnő linkekre való kattintást. Az adathalászatnak nevezett kibertámadás során a személyazonosságtolvajok olyan e-maileket és weboldalakat használnak, amelyek úgy néznek ki, mintha a bankjától, közműszolgálatójától, vagy más pénzügyi vagy szolgáltató cégtől érkeznének, hogy rávegyék Önt számlainformációinak vagy más személyes adatainak megadására.

Ezek az e-mailek akár arra is kérhetik, hogy nyisson meg egy olyan mellékletet, amely kártékony szoftert telepít az eszközére. Ha azt gyanítja, hogy egy hivatkozás nem teljesen tiszta, ne kattintson rá, és soha ne írja be felhasználónevét vagy jelszavát egy ismeretlen bejelentkezési képernyőn. Soha ne töltsön le e-mail mellékletet, ha nem tudja, hogy mi az.

  1. Soha ne adjon ki személyes adatokat telefonon

A csalók telefonon keresztül is rendszeresen adhatják ki magukat bank vagy hitelkártya-társaság munkatársának, de ha így tesznek, az már árulkodó jel lehet. Tény, hogy egyetlen törvényesen működő szervezet sem fogja felhívni, és belépési adatokat és kényes adatokat – például bank- vagy hitelkártya PIN-kódját kérni.

Ha felmerül annak a gyanúja, hogy adathalász hívásról van szó, akkor érdemes azonosítót kérni a hívótól, felírni a telefonszámot (ha van). Még elég gyakoriak a telefonos marketinges cégek, ezeket könnyen le lehet nyomozni, ha elkérjük a cég nevét a hívótól. Ha nem hajlandó semmilyen információt megadni a telefon túloldalán lévő, akkor le kell zárni a beszélgetést. Előfordulhat, hogy utána még többször hívják, ilyenkor akár le is lehet tiltani a számot.

Mindig legyen éber, és figyeljen az adataira!

A személyazonosságtolvajok gyakran akkor csapnak le, amikor a legkevésbé számítunk rá, ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük természetesnek személyes adataink biztonságát. Ha lépéseket tesz adatai és személyazonossága védelme érdekében, nehezebb célponttá válik a tolvajok számára.

Ha figyelemmel kíséri számláit, költéseit, védi eszközeit és fiókjait, elkerüli az adathalászatot és más csalásokat, valamint távol tartja dokumentumait a rossz kezektől, nyugodtabban alhat, hisz adatai biztonságban vannak.

Forrás: sajtóközlemény, 2020. december 20.