Otthon

Minden, amit a csempefestésről tudni érdemes!

csempefestés

A fürdő felújítás drága mulatságnak tűnhet, hiszen sokan egyből a nagy felfordulással járó, teljes átalakításra gondolnak. Ez érthető is, hiszen ha a fürdőben, egy másik stílust szeretnénk kialakítani, akkor a legtöbb esetben előbb le kell vernünk a meglévő csempét, feltörni a járólapot, és valami újat választani helyettük, ez pedig valóban nem olcsó.

Ha kisebb munkában, esetleg átmeneti megoldásban gondolkodunk, úgy, hogy a fürdő is észrevehetően szebb legyen, akkor elegendő lehet a csempe átfestése is. A csempefestés egy jóval olcsóbb és kevésbé munkaigényes megoldás, melyet néhány nap alatt saját magunk is megcsinálhatunk.

A csempét és a járólapot is át lehet festeni, viszont, mielőtt belevágunk a munkába mindenképp érdemes végig gondolni, hogy valóban érdemes-e. A csempefestésnél mindig felmerül, hogy mennyire tartós az eredmény. A csempefestés tartóssága nagyban függ az igénybevételtől, illetve magától a felülettől is.

Ha olyan helyen festenénk csempét, ahol nagy mennyiségű víz folyik le napi szinten, tehát, mosdó, kád vagy zuhanyfülke esetében, akkor inkább másik megoldást érdemes választanunk. Ugyanez a helyzet a járólappal is, ha sűrűn kell felmosni, vagy naponta többször ki-be járunk az adott helyiségbe, az eredmény nem lesz tartós.

Amire a csempe festésnél szükségünk lehet

Ha nem végleges megoldást keresünk, és a fenti szempontokat is mérlegeltük, akkor bátran belevághatunk a csempefestésbe. A festés előtt mindenképp célszerű előkészíteni a csempét, ami egyrészt a csempe alapos letisztítását jelenti, másrészt a tapadóhidat képző alapozó felvitelét, ugyanis e nélkül a festék nem fog megfelelően tapadni, és gyorsan lekopik, lepattog a csempéről.

Létezik olyan, kifejezetten csempefestéshez használható festék, mely nem igényel alapozást, a festék felvitele előtt elég csak letisztítani a csempét. Amennyiben zománcfestéket vagy kültéri festéket használunk, akkor mindenképpen szükség lesz a tapadóhidat képző alapozóra is.

Ha felkerült a két réteg festék és meg is száradt, akkor a lakkozás az utolsó lépés, melyhez használhatunk parkettalakkot vagy vízzáró réteget képző lakkot. Ha lekopna a festék, akkor a javítást is hasonló módon végezhetjük el. Egy kis csiszolás után jöhet az alapozó, majd két réteg festék, végül pedig a lakkozás.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: