Otthon

Minden, amit a vinyl padlóról tudni érdemes!

vinyl padló

Manapság egyre elterjedtebb burkolatnak számít a vinyl padló, igaz sokan még a linóleumra asszociálnak a neve hallatán. A vinyl padlónak számos előnyös tulajdonsága van, és bár anyagában mutat hasonlóságot a linóleummal, lényegesen modernebb burkolat.

A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyag, mely megfelelő merevséggel, kopásállósággal és UV védelemmel rendelkezik. A vinyl padlót ipari területeken, emellett családi házakban és lakásokban is alkalmazzák.

Miért érdemes vinyl padlót választani?

A vinyl padló egy nagyon jó megoldás lehet, ha új, strapabíró burkolatot keresünk otthonunkba, ami ezzel együtt esztétikus és változatos színekben, stílusokban elérhető. Amellett, hogy tartós és melegebb, mint a hidegburkolatok, a lerakása is jóval egyszerűbb, mint sok más burkolaté.

Akár magunk is lerakhatjuk, a munkához nincs szükség speciális eszközökre sem, csak egy gumikalapácsra és sniccerre. Felszedése pedig legalább annyira könnyű, mint a fektetése. Víz és UV álló, vagyis kerülhet kültérre és vizes helyiségekbe is. Ha a környezetbarát megoldások hívei vagyunk, akkor újrahasznosított vinyl padlót is választhatunk az üzletek kínálatából.

A vinyl padló univerzális megoldás, ha burkolásról van szó. A lakásban bárhová kerülhet, tartóssága és vízállósága miatt, konyhába, fürdőbe, de akár gyerekszobába is jó választást jelent. További előnyös tulajdonsága, hogy akár padlófűtés fölé is lerakható.

A vinyl padló fajtákról

A vinyl padlónak több fajtája létezik. Attól függően, hogy hogyan és milyen felületre szeretnénk lerakni, más-más fajtát érdemes választani. Ha parkettára fektetnénk vinyl padlót, akkor a klikkes vinyl padló mellett érdemes letenni a voksunkat, melyet a laminált padlóhoz hasonlóan tudunk lerakni.

Padlólapra, a ragasztható vinyl padló és az öntapadós vinyl padló is jó megoldást jelent. A ragasztható vinyl padló lerakásához egy speciális ragasztóra van szükség, az öntapadós vinyl padló, már el van látva tapadó felülettel.

A vinyl padló akár a falra is kerülhet, ebben az esetben a klikkes vinyl padló nem jöhet szóba, csak a ragasztós vagy az öntapadós változat. Amennyiben a vinyl padlót csak ideiglenes megoldásnak szánjuk, valamint azt tervezzük, hogy néhány éven belül felújítjuk a lakást, és felszedjük a burkolatot, akkor a klikkes megoldás mellett célszerű dönteni.

Amire a vinyl padló lerakásánál figyelni érdemes

Bármelyik fajtát is választjuk, a lerakás nem lesz túl bonyolult, a fektetés előtt azonban mindenképp elő kell készíteni az aljzatot, melynek, törmelékmentesnek és tisztának kell lennie. Emellett alátét fóliáról vagy alátétlemezről is érdemes gondoskodni, hiszen nem célszerű közvetlenül az aljzatra fektetni a vinyl padlót.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: