Egészség, életmód

Így segítik az olajos magvak az egészségünk megőrzését!

chia mag

Az egészséges életmód kialakításakor legtöbben csak a zöldségekre és gyümölcsökre gondolnak, pedig az olajos magvak között is számos olyan van, melyeket mindenképp érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.

Az olajos magvak ugyanis nemcsak finomak, de egészségesek is, így nassolnivalóként vagy salátában is megállják a helyüket, valamint édességekhez keverve is fogyaszthatjuk őket. A továbbiakban bemutatjuk a legegészségesebb olajos magvakat.

Mely olajos magvakat érdemes beiktatni az egészséges életmódunkba?

Chia mag

Manapság az egyik legismertebb és legkedveltebb olajos mag a chia mag. Egy olyan szuperélelmiszer, amely omega-3 zsírsavakat, rostokat, fehérjéket, szénhidrátokat, kalciumot, antioxidánsokat és vasat is bőségesen tartalmaz, így a szervezetünk számára nagyon jó választást jelent.

Mivel a térfogata tizenkétszeresére képes megduzzadni azáltal, hogy folyadékot vesz fel, így zselék, pudingok és joghurtok készítésére is alkalmas, az italunkba vagy a gabonapehelybe is tehetjük.

Kendermag

A kendermag szintén nagyon jó választást jelent, ugyanis 20 aminosavat, többszörösen telítetlen zsírsavakat, fehérjét, rostokat és E-vitamint is tartalmaz. Tehetjük salátára, de házi kenyérbe is.

Szezámmag

A szezámmagot mi, magyarok leginkább a péksütemények ízesítésére használjuk, pedig szintén ideális választás az egészséges életmódot követőknek, ugyanis réz, mangán, magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink, szelén és molibdén tartalma is jelentős.

Napraforgómag

A napraforgómagot senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen egy meglehetősen ismert rágcsálnivaló hazánkban. A salátákat és a péksüteményeket is gazdagíthatjuk vele.

Tökmag

Az elmúlt években egyre többen fedezik fel maguknak tökmagot, nemcsak olaj formájában, de magként is. Ez nem csoda, hiszen E-vitamin, antioxidáns, foszfor, magnézium, mangán, réz, cink és vas tartalma is meglehetősen magas.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: