Egészség, életmód

Ezeket az ételeket fogyaszd, hogy jobb legyen az anyagcseréd!

anyagcsere ételek

Az anyagcsere folyamatok a kor előrehaladtával lassulnak, pláne, ha ülő munkát végzünk. A lassabb anyagcsere pedig számos betegség forrása lehet. Az anyagcsere folyamatok felelnek a szervezetbe kerülő méreganyagok és felesleges anyagok eltávolításáért.

Ez nemcsak a szervrendszerek szintjén, de sejtszinten is végbe megy, az anyagcsere normális sebességének fenntartása tehát nagyon fontos. Az egészséges szervezetben az anyagcsere építő és lebontó folyamatai egyensúlyban vannak.

Az, hogy a szervezet mennyi tápanyagot használ fel egy nap, nagyon sok tényezőtől függ, ezek közül a legfontosabbak a kor, a nem a testtömeg, a genetikai állapot, az egészségi állapot, és persze az életmód. Azért, hogy a lelassult anyagcserénket felgyorsítsuk vagy szinten tartsuk mi magunk is sokat tehetünk.

A lassú anyagcsere egyik ellenszere a megfelelő mennyiségű mozgás, a másik pedig a helyes táplálkozás. Vannak olyan ételek, melyek fogyasztásával felgyorsíthatjuk az anyagcserénket. Lássuk, melyek ezek!

Milyen anyagcsere gyorsító ételeket fogyasszunk?

Zabpehely

Számos olyan étel van, amelyek jótékonyan hat az anyagcserénkre, az egyik ilyen a zabpehely. A zabpehely magas rosttartalma segít a jó emésztés elérésében, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. B-, K- és E-vitamin, valamint alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, kobalt, magnézium, mangán, szelén és vas tartalma is jelentős.

Alma

Az alma is hasonlóan hatékony az anyagcsere folyamatok aktivizálásában. Nem véletlen mondják, hogy mindennap egy alma az orvost távol tartja. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett pektintartalma is jelentős, ami az anyagcserére van jótékony hatással.

Uborka

A zöldségek közül az uborka az, amelyik szintén segíthet az anyagcserénk megfelelő sebességének fenntartásában. Víztartalma magas, míg kalóriatartalma rendkívül alacsony, ennek köszönhetően pedig segít a méregtelenítésben, és a fogyni vágyók számára is remek választás.

Zöldtea

A zöldtea szintén egy nagyon ismert méregtelenítő hatású élelmiszer, amelyet a fogyni vágyók és a méregtelenítő kúrát tartók is régóta fogyasztanak. Az előbbieken túl az immunerősítésben is jelentős szerepe van.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: