Egészség, életmód Szépség

Ezek a vitaminok segítenek az egészséges haj és bőr megőrzésében!

vitaminok

Azt mindenki tudja, hogy az szervezet egészséges működéséhez szükségünk van vitaminokra is. Egyrészt az egyes szervrendszerek működésében van szerepük, másrészt az immunrendszerünk védelmében.

A megfelelő táplálkozással biztosítani tudjuk a szervezet vitaminszükségletét, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor porok és tabletták formájában is bejuttathatjuk a szükséges vitaminokat a szervezetünkbe.

Nem is gondolánk azonban, hogy a bőr és a haj számára is elengedhetetlenek a vitaminok, és ha nem viszünk be belőlük eleget a szervezetünkbe, akkor a test először a bőrtől és a hajtól vonja el őket.

Manapság már külön szépségvitaminokat is kaphatunk, ám ha megfelelően táplálkozunk, akkor a szükséges vitaminok bejutnak a szervezetünkbe, és a hajunknak, bőrünknek is jut belőlük elég. De milyen vitaminokról is van szó?

A következő vitaminokat találjuk a szépségvitaminokban is, így ha olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, melyek bővelkednek ezekben a vitaminokban, szépségvitamin kapszulákra nem is lesz szükségünk.

C-vitamin

A C-vitamin az egyik legismertebb vitamin, és elengedhetetlen a szervezetünk számára. Legtöbben az immunerősítő hatása miatt fogyasztják, azonban mivel erős antioxidáns emiatt a bőrünknek is nagyon jót tesz. Emellett serkenti a kollagéntermelést, vagyis feszesíti a bőrt.

A pattanások utáni hegek csökkentésében is nagy szerepet játszik, ugyanis sejtregeneráló hatással is bír. A C-vitamin hiányt egyébként a bőrünk jelzi, ugyanis kiszárad, a szem alatt pedig sötét karikák jelennek meg.

B-vitamin

B-vitaminból rengetegféle van, a hatásuk is sokrétű. Többek között a bőr szépségének és egészségének megőrzésében is nagy szerepet játszanak, a tiamin vagy B1-vitamin a kollagéntermelést serkenti azáltal, hogy segíti a hajszálerek működését, de a niacin vagy B3-vitamin is hasonló hatást gyakorol a szervezetre.

A B2 vitamin hiánya a bőrön látszik meg először, ugyanis fakó és szürke lesz a bőrünk, ha nincs a szervezetünkben elég ebből a vitaminból. A B6 vitamin is rendkívül fontos a bőr egészségének megőrzése miatt, ugyanis ez a vitamin a szervezet vízháztartásának szabályozásában játszik nagy szerepet, ez pedig hat a bőrünkre is.

E-vitamin

Nagyon fontos vitamin, ha a bőrünkről van szó. Nemcsak belsőleg fogyasztható, de számos készítményben is megtalálható. A bőrünkbe jutva segít a hámréteg nedvességtartalmának megtartásában, vagyis hidratál, de bőrpuhító szerepe is van.

Természetesen táplálkozással is bejuttathatjuk a szervezetünkbe ezt a zsírban oldódó vitamint, például nyers spenót, a petrezselyem, a napraforgóolaj, az olívaolaj és a lenmagolaj, a dió és a mandula, illetve a tojás és a bab fogyasztásával.

A-vitamin

A retinol és a béta-karotin nagyon fontosak a bőrünk egészsége szempontjából. Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így az ép hámréteg fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: