Divat

Így vásárolj csizmát!

csizma

A csizmavásárlás sokszor nem logikus alapon történik, hanem érzelmi indíttatásból. Meglátjuk a tökéletes őszi vagy téli csizmát a cipőboltban vagy a webáruházak kínálatában, és ha van a méretünkben, meg is vesszük.

Viszont, ha nem teszteljük a csizmát kényelmi szempontból, akkor úgy járhatunk, mint a Jóbarátok szereplője, Monica, aki egy ikonikus jelentben megvesz egy méregdrága csizmát, viszont az annyira kényelmetlen, hogy a karakter szerint, aki tervezte, gyűlöli a lábakat.

Hogy a csizma ne csak szép, de kényelmes is legyen, valamint olyan, amit szívesen hordunk, mindenképp érdemes pár alapszabályt szem előtt tartani, mielőtt megvesszük.

Bár erre nagyon kevesen gondolnak, de az sem mindegy, mikor indulunk cipőt venni. A legjobban akkor járunk, ha délután, illetve a nap végén indulunk el megvenni az őszi vagy a téli csizmánkat, mert ilyenkor a láb már egy picit meg van duzzadva, így könnyebben kiderül, hogy a cipő jó-e vagy sem.

Másrészt az sem mindegy, milyen zokni van rajtunk. Az a célszerű, ha olyan zokniban próbáljuk a cipőket és a csizmákat, amivel majd hordani is fogjuk. Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen körülményekhez és milyen gyakori viseléshez keressük a csizmát.

Bírni fogja az adott időjárási körülményeket? Hideg vagy esős időben is fogjuk tudni hordani? Ezeket a kérdéseket mindenképp fel kell tennünk magunknak, ha jó döntést akarunk hozni.

Amit érdemes figyelni, mielőtt megvesszük a csizmát

Ha az előbbieken már túl vagyunk, akkor jöhetnek a csizma paraméterei, amiket mindenképp érdemes számításba venni. Az első, hogy nézzük meg a csizma talpát is. Bár most a vastag talpú csizmák nagyon divatosak, de olyat érdemes választani, amelynek a talpa megfelelően hajlékony, és idomul a lábunkhoz.

Ha nem elég hajlékony a talp, akár el is törhet, de könnyen kideríthetjük, hogy az e. Vegyük a kezünkbe a cipőt, és próbáljuk meghajlítani a talpát. Nem baj, ha egy kicsit merev, de ha egyáltalán nem hajlik, és felhúzva is nagyon merevnek érezzük, akkor keressünk inkább másikat.

A tökéletes méret megtalálása sem merül ki csak annyiban, hogy levesszük a szerintünk megfelelő méretű csizmát a polcról, és ha nem ér a csizma orráig a lábfejünk, amikor a lábunkra húzzuk, akkor jó is. A tökéletes méretet úgy találhatjuk meg, ha felvesszük a csizmát, egészen az orráig nyomjuk a lábfejünket és leguggolunk benne.

Ha a sarkunk és a cipő sarka közé még befér a mutatóujjunk, akkor jó a méret. Azt is érdemes tesztelni, hogy mennyire nehéz a csizma. Az a jó, ha viszonylag könnyű, mert ha túl nagy a súlya, akkor az egész napos mászkálásban nagyon elfáradhat a lábunk. A bokarész hajlékonyságát is érdemes megnézni, különösen az őszi csizmák esetében.

Ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, akkor könnyen megtalálhatjuk a tökéletes csizmát.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: