Divat

Hogyan ellenőrizheted a ruhák minőségét már az üzletben?

ruhák minősége

Amikor ruhát vásárlunk, bízunk a márkában vagy épp a borsos árban, hogy biztosan minőséget kapunk a pénzünkért. Ám sokszor előfordul, hogy jobban jártunk volna, ha egy másik darabot választunk.

A hatalmas kínálat közepette nem mindig könnyű megkülönböztetni a minőséget a silánytól, ha pedig épp akciós időszak van, akkor pedig a tolongás miatt nincs időnk alaposabban szemügyre venni a kiválasztott darabot, hogy meggyőződjünk róla, valóban megéri az árát.

Pedig egy kis odafigyeléssel könnyen kiszúrhatjuk a legjobb darabokat, mindössze pár apróságot kell szem előtt tartanunk, mielőtt a kasszához vonulunk.

Amit az anyag tekintetében figyelnünk kell

Az anyag esetében az átlátszóság ránthatja le a leplet a minőségi és a silány darabokról. Bár a nyári ruhák esetén azt gondolhatnánk, hogy a laza szövés előnyös, pedig valójában a laza szövés a silány anyagok védjegye. Ha fény felé tartjuk a ruhadarabot, és a mögötte látható tárgyak körvonalát látjuk, akkor bizony számítani lehet rá, hogy az anyag hamarabb elszakad, rojtosodik, vagyis nem éri meg az árát.

Amit a varrással kapcsolatban érdemes figyelni

Először is az már jó jel, ha az anyag varrva van, és nem ragasztva. A ragasztás ugyanis nem tart olyan sokáig, mint a varrás. Ugyanakkor a varrás maga is egy nagyon árulkodó jelző, legyen szó silány vagy minőségi darabokról.

Egyrészt a varratok sűrűségét érdemes figyelni, ha hézagokat látunk, akkor silányabb darabról van szó, hiszen lazábbak az öltések, a ruha pedig hajlamosabb lesz a szakadásra. Úgy tudjuk ellenőrizni a varratot, ha egy kicsit széthúzzuk a varrás mentén a ruhát. Ha átlátunk rajta, akkor nem elég sűrű a varrás.

A vállvarrást is érdemes figyelni. Az a legoptimálisabb, ha a vállvarrás a vállcsúcson fut, ugyanis ha nem így van, az előnytelen megjelenést kölcsönözhet. Az elvarrások minősége is nagyon árulkodó, ugyanis, ha nem megfelelően készül egy ruha, nem varrják el a széleket rendesen, akkor hamar felbomlik.

Gyakori manapság az is, hogy a divatcégek csak levágják az anyagot, és megspórolják az elvarrás anyag és időköltségét. Ha szép az anyag széles, erős az elvarrás, akkor biztos, hogy minőségi darabról van szó. Az anyagminták illeszkedését is célszerű figyelni, különösen, ha feltűnő mintákról van szó.

A minőségről árulkodik ugyanis, ha a minták illeszkednek a varrásnál. Természetesen a nem illeszkedő anyag még lehet minőségi, viszont a készítők nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy ezt a munkafolyamatot elvégezzék, így nagy rá az esély, hogy más esetben is spóroltak, tehát a többi szempont alapján is vizsgáljuk meg alaposan az ilyen darabokat.

Amit a márka nyújthat

Ez pedig nem más, mint a garancia. Azok a ruházati cégek, amelyek garanciát vállalnak a termékeikre, bíznak a minőségükben, vagyis mi is bízhatunk. Hiszen mi értelme garanciát vállalni egy olyan ruhadarabra, ami pár héten, vagy hónapon belül tönkremegy vagy problémássá válik.

Ha mindenképp minőségi márkát keresünk, érdeklődjünk, hogy a márka vállal-e minőségi garanciát vagy sem. Ha igen, akkor biztos jó döntést hozunk a vásárlással, már ami a minőséget illeti.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: