Egészség, életmód Kert

Kertészkedéssel a szorongás ellen

kertészkedés

A kertészkedésnek számos jótékony hatása van, a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától a jó egészségi állapot megőrzéséig, azt viszont kevesen tudják, hogy a szorongás oldásában is nagy szerepe van.

Több cikk és tanulmány foglalkozott már azzal, hogy milyen sokat tehetünk a mentális egészségünk megőrzéséért, ha kertészkedünk. Nem is gondolnánk, hogy a kertészkedése éppolyan hatékony és jótékony lehet a szervezetünk számára, mint a futás vagy a kerékpározás.

Már önmagában az, hogy a friss levegőn vagyunk, ér minket a napfény, és a természet közelében lehetünk, segíthet abban, hogy előzzük borús gondolatainkat. A napfénynek emellett számos jótékony hatása is van, például segíti a D-vitamin termelését a szervezetünkben, vagyis erősíti az immunrendszerünket, és a stresszt is csökkenti.

A D-vitamin hiányra a szorongást és a depressziót is vissza szokták vezetni, vagyis a napfény már önmagában is segíthet, a szorongás megelőzésében. A kertészkés emellett egy fantasztikus lehetőség a kikapcsolódásra, egy olyan hobbi, ami segíthet elfeledtetni velünk a mindennapi gondokat.

A kertészkedése jótékony hatása az agyunkra

Egy nemrég készített tanulmány tanúsága szerint a kertészkedés nemcsak az általános közérzetünkre van jó hatással, hanem a memóriára és a kognitív funkciókra is. A talaj megérintése, a növények levelének tapintása, a különböző illatok mind-mind hatnak a szervezet szerotonin és dopamin termelésére.

Minél több a szerotonin és dopamin a szervezetben, annál boldogabbak vagyunk. Érdemes tehát kihasználni a kertünk adta lehetőségeket, és kertészkedni, ha csak hetente egyszer is.

Persze nem mindenkinek van kertje, számukra a balkon is jó lehetőség kínál a kertészkedéshez. Manapság már egyre többen ültetnek zöldségeket és virágokat a teraszon és az erkélyen is, ami hasonlóan pozitívan hathat ránk, mintha a kertben tennénk ugyanezt.

Az erkélyen is érni fog minket a nap, a talajjal is ugyanúgy kapcsolatban kerülhetünk, szóval mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget is.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: