Kert Otthon

4 látványos lombhullató fa, mely őszi lombszínével díszít!

japán juhar

Az őszi időszak fénypontja, amikor a lombhullató növények, addig üde zöld lombozata elkezd színeződni, a sárga, narancs, bordó árnyalatú lombkoronák különösen szép látványt nyújtanak. Léteznek olyan lombhullató fák, melyek az átlagosnál is dekoratívabb őszi lombszínben pompáznak, ezek közül mutatunk be négyet cikkünkben.

Fehér kőris

A fehér kőris Észak-Amerikában honos lombhullató fa, melyet termete miatt hazánkban inkább sorfaként, vagy nagyobb zöldterületek szolitereként ültetnek. Ami miatt helyet kapott összeállításunkban az az, hogy lombkoronája, szép szabályos, kúp alakú, valamint, hogy őszi lombszíne igazán látványos.

Piros, sárga és bíbor színű összetett levelei, valamint szabályos lombkoronája pompás külsőt kölcsönöznek, az egyébként jó várostűrő képességgel rendelkező fának.

Hegyi juhar

A hegyi juhar a nagyobb kertek tulajdonosait, valamint a parkokba látogatókat kápráztatja el, élénksárga őszi lombkoronájával. Méretbeli adottságai miatt főként, ilyen helyekre ültethető, az idősebb korában jó szárazságtűrő, és jó várostűrő képességű fa.

Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy betegségekre és kártevőkre sem érzékeny, valamint, az is, hogy az év más szakában is komoly díszítőértékkel bír, köszönhetően a tavasz vége felé nyíló sárgászöld virágainak.

Japán díszcseresznye

Ha azt mondjuk japán díszcseresznye, akkor mindenkinek a cseresznyefa virágzás ünnepe, és a rózsaszín virágtenger jut az eszébe. Ez a különlegesen szép fa, azonban őszre is tartogat számunkra meglepetéseket, ugyanis ilyenkor bordó és sárga színű lombszínével tündököl.

A korábban bemutatott két fával ellentétben a japán díszcseresznye, nem ellenálló képességéről híres. Kártevők közül a lombrágó hernyók, atkák és a tetvek is károsíthatják, lisztharmat, levélfoltosodás és monília miatti hervadás szintén megtámadhatja. Mérlegeljük ezt, mielőtt a kertünkbe ültetnénk!

Japán juhar

A végére egy olyan lombhullató fát hagytunk, amely kicsit kilóg a sorból. Karaktere miatt, nagyon jól illik az ázsiai stílusú kertekbe, de kisebb kertek, vagy előkertek szolitereként is remek választást jelent. Érdekessége, hogy bonsai nevelésére is alkalmas.

Díszítőértékét kissé lapított, ernyőszerű koronája, karéjos, szeldelt levelek alkotta élénkpiros lombozata adják. A japán juhar kissé igényes növény, a nedves, párás, nem tűző napos környezetet kedveli, így mindenképpen szükség van öntözésre. A kemény fagyok ellen is védeni kell takarás segítségével.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: