Egészség, életmód

Mi okozhat aknét?

akné

Az akné egy olyan bőrprobléma, ami meglepően sokakat érint. Az akné alapvetően a bőr pórusainak eltömődése és gyulladása, amint leginkább a fiatal korosztály problémájaként azonosítunk, pedig felnőtt korban is jelentkezhet.

Fiatal korban elsősorban a hormonális változás okozza, esetleg nem megfelelő archigiénia, felnőtt korban azonban számos más tényező is felelős lehet a kialakulásáért. Ezeket nem árt ismernünk, ha szeretnénk megelőzni a problémát. De mi okozhat aknét a hormonokon túl? Cikkünkből kiderül!

Női problémák: a menstruáció közeli időszakban előfordulhat, hogy aknésodik a bőrünk, de akár a várandósság alatt is jelentkezhet ez a probléma. Tágabb értelemben persze ilyenkor is a hormonok a felelősek, viszont aki hajlamosabb arra, hogy akné jelentkezzen nála, az a menstruációt megelőző időszakban fokozottabban tud figyelni az arcbőrére.

Kortizon tartalmú gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek tartalmazhatnak olyan anyagokat, mint például kortizont, ami szintén az akné kialakulásához vezethet.

Mobiltelefon: ezen sokan meglepődnek, de a mobiltelefon is okozhatja az akné kialakulását. Természetesen most nem a mobilok káros sugárzásáról van szó, hanem arról, hogy a telefont telefonálás közben az arcunkhoz tesszük, így pedig koszt és baktériumokat is felvihetünk az arcbőrre, amelyek végül aknét okozhatnak. A megelőzni módja természetesen ebben az esetben is a megfelelő arcápolás.

Ha nem alszunk eleget: erre sokan nem is gondolnak, pedig az alváshiány is okozhat aknét, amire az egyetlen megoldás, ha megfelelő mennyiségű és minőségű az éjszakai pihenésünk.

Sminkeszközök: ha nem megfelelően használjuk a sminkeszközeinket, mondjuk a sminkecsetet, illetve ezek tisztítására nem fordítunk kellő figyelmet, akkor szintén számolnunk kell a pattanások megjelenésével.

Maszkhasználat: ez a tényező csak az elmúlt években ütette fel a fejét, hiszen a koronavírus megjelenése miatt van szükség a maszkhasználatra. Akik azonban nem megfelelően használják a maszkot, vagyis túl sok ideig hordják ugyanazt, vagy nem mossák ki rendszeresen a textilmaszkot, azoknál jelentkezhet pattanásosodás.

Természetesen, akkor sem kell kétségbeesnünk, ha aknésodna a bőrünk, mert manapság már számos készítmény létezik, mellyel sikeresen kezelhetjük ezt a problémát, de nem árt a megelőzésre is odafigyelni.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: