Egészség, életmód

Így lesz sikeres az életmódváltás!

életmódváltás

Életmódot váltani sosem késő. Ennek bármilyen oka lehet, egészségügyi probléma, lelki eredetű gond, de akár az is, ha egyik nap úgy döntünk, csak fittebbek, esetleg egészségesebbek szeretnénk lenni. Az elhatározásig sokan el is jutnák, ám a siker gyakran elmarad.

Ennek számos oka lehet, de legtöbbször a kitartás hiányzik. Ahhoz, hogy végig kitartsunk, és az életmódváltás sikeres legyen, adunk pár tippet, melyek segítenek elérni a kitűzött célt. Az első tanács, amit mindenképp érdemes megfontolni, hogy olyan célt tűzzünk ki, amit el is tudnunk érni.

Legyen szó fogyásról, vagy csak egészségesebb életmódról, lényeges lépés, hogy az induláskor pontosan megfogalmazzuk a célokat, a leadni kívánt kilókat, esetleg más egyéb célokat. Ezeket a céloknak azonban elérhetőeknek kell lennie.

Vágyhatunk rá, hogy egy hónap alatt leadunk 10-15 kiló súlyfeleslegest, de ez egyáltalán nem reális elvárás, ráadásul nem is egészséges. A célunk mindig reális legyen, elérhető, hiszen így tudjuk magunkat motiválni. Érdemes részcélokat is megfogalmazni, egy hónapra vagy egy-két hétre előre, illetve egy végcélt, mondjuk egy ideális súlyt, amit szeretnénk elérni.

Lelkileg is készüljünk fel az életmódváltásra

Az életmódváltás csak akkor lesz sikeres, ha a belső motivációnk elég erős. Ha csak azért vágunk bele, mert a környezetünk késztet rá minket, akkor szinte borítékolható a bukás. Ez azért van így, mert nem mi akarunk életmódot váltani, hanem a környezetünk szeretné, hogy így tegyünk.

A sikerhez nekünk kell akarni a változást, be kell látnunk, hogy változásra van szükség, mert a jelen állapotban nem érezzük jól magunkat. Ha ezeket belátjuk, megfogalmazzuk, akkor ez kellő motivációt fog adni ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és valóban végig is csináljuk, amit elterveztünk.

A fokozatosság is lényeges. Mindenképp célszerű végig gondolnunk, hogy mit szeretnénk elérni, és ennek mi a folyamata. Nem vághatunk bele egyik napról a másikra, hogy mostantól egészségesen étkezünk, és minden nap több órát mozgunk is.

Haladjunk lépésről lépésre, tervezzük meg, hogy mit is szeretnénk csinálni, hogyan érhetjük el a céljainkat. Ha szükséges, kérjünk segítséget, akár táplálkozási tanácsadótól, akár a házi orvosunktól, esetleg személyi edzőtől.

A sikeres életmódváltás 3 legfontosabb eleme

Ahhoz, hogy sikeres legyen az életmódváltás, három fontos pillérnek kell jelen lennie: egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Mindhárom szükséges ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, valamint, hogy lefogyjunk.

Ma már számos étrend, és mozgásforma létezik, melyek között nem könnyű megtalálnunk a nekünk megfelelőt. Ebben érdemes szakértő tanácsát kikérni, különösen akkor, ha valamilyen egészségügyi problémánk is van.

A sikeres életmódváltás érdekében, érdemes megtervezni, hogy milyen étrend és mozgásforma kerüljön bevezetésre, milyen ütemben. A folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni. Erre általában kevesen figyelnek, pedig nagyon lényeges. Amennyiben tehát életmódváltásban gondolkodunk, fokozatosan, mentálisan is felkészülve vágjunk bele egy előre megtervezett, felépített folyamatnak.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: