Egészség, életmód

Mit tehetünk a jobb emésztésért?

rostgazdag étel

A gyomorégés gyakori probléma, melyet számos dolog illetve betegség okozhat. Ha ég a gyomrunk, az azt jelzi, hogy valami nincs teljesen rendben az emésztésünkkel. Természetesen, ha régóta fennálló problémáról van szó, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, hogy mi okozza a panaszokat.

Ha pedig már megvan a diagnózis, akkor mi is sokat tehetünk, hogy enyhítsük a panaszainkat. Ha csak általánosságban rossz a közérzetünk, akkor érdemes valamilyen sportot kipróbálni, ugyanis a rendszeres testmozgás sokat segít a gyomor és a bélrendszer egészségének fenntartásában. A stressz is okozhat gyomorbántalmakat, a sport erre is jó megoldást kínál.

Az antibiotikum szedése sok esetben segít, hogy meggyógyuljunk egy betegségből, ám a gyomrunkra nincs jó hatással. Ez is okozhat emésztési zavart, a megoldás pedig az, ha az antibiotikum mellé probiotikumot is szedünk.

Ha az antibiotikum kúrát követően hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, akkor mindenképp érdemes probiotikum kúrát is tartani, de már az antibiotikummal egy időben elkezdhetjük a szedését megelőzésképpen. A puffadás akkor is jelentkezhet, ha pár kiló plusz súly van rajtunk.

Ilyenkor érdemes valamilyen diétát tartani, egyrészt azért, hogy jobb legyen a közérzetünk, másrészt, hogy az emésztési panaszaink megszűnjenek.

Mit tehetünk reflux vagy székrekedés esetén?

A reflux manapság már népbetegségnek számít. A gyomorégés az egyik legjellemzőbb tünet. Természetesen számos megoldás létezik már, a patikában gyógyszereket is tudunk vásárolni a probléma kezelésére, de bevethetünk néhány más praktikát is.

Ha ég a gyomrunk, megpróbálhatunk rágózni, ugyanis a rágózás serkenti a nyáltermelést, az pedig a gyomorba jutva csökkenti a gyomorsavat. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ne mentolos vagy cukros rágóval próbáljuk meg csökkenteni a gyomorégés okozta panaszokat, mert a mentol inkább serkenti a gyomorsav termelődését.

A nassolás bár nem a legegészségesebb dolog, de nem rossz megoldás ilyenkor. Ha ég a gyomrunk, jó ha van válunk egy kis keksz vagy ropi.

Manapság egyre jellemzőbb az ülő munkát végzőknél a székrekedés. A mozgásszegény életmód, a kevés folyadék, az alacsony rostbevitel és a rendszertelen étkezés mind elősegítik ennek a problémának a kialakulását.

Amit tehetünk, hogy változtatunk ezeken a szokásokon, több folyadékot fogyasztunk, illetve figyelünk arra, hogy a táplálékunk rostban gazdagabb legyen, ezt teljes kiőrlésű gabonák és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: