Szépség

A sminkelés 10 parancsolata

sminkelés

Az arcunk kirakat, mindenki látja, épp ezért nem mindegy, hogy tudunk-e profi módon sminkelni. Néhány egyszerű tanácsot betartva, bárki elsajátíthatja a sminkelés mesterfogásait, azonban amíg a kísérletezés, tanulás fázisában vagyunk, és nem bízunk eléggé a tudásunkban az első próbálkozásokat inkább otthon, nyugodt körülmények között végezzük.

  1. Mielőtt elkezdjük a sminkelést, a bőrünket tisztításuk meg hidratáló arctisztító krémmel (arctejjel), utána pedig alkoholmentes tonikkal!
  2. Mindig a bőrünk színével azonos, hajunkkal harmonizáló alapozót használjunk! A bőrre egyenletesen tegyük fel! Nyáron inkább folyékony alapozókat vegyünk igénybe, de csak alkalmakkor! (Jobb, ha a melegben az arcbőrünk szellőzik.) Télen koncentrátumot, zsírosabb, szilárdabb állagú krémet kenjünk fel!
  3. Nagy ecsettel vagy koronggal vigyük fel a porpúdert, amivel matt hatást érhetünk el, és tartósítja a sminkünket. Arra ügyeljünk, hogy vastagon soha ne alapozzunk!
  4. Szemöldökünket hegyes ceruzával húzzuk át, töltsük ki a hiányos szőrszálak helyét! A ceruza legyen azonos a hajunk színével!
  5. A pirosítót körkörös ecsettel vigyük fel a halántékunkra és az orcánkra, de kerülhet kicsi a homlok és az áll részére is! Itt is ügyelni kell a mennyiségre, és a szín erősségére. Nappalra halványabb, míg estére, alkalmakra erősebb, intenzívebb árnyalatokat használjunk!
  6. Következik a szemek kontúrozása: ez legyen sötét, feketés, kékes, hogy tekintetünk minél „ütősebb”, dinamikusabb legyen! Elsőre a felső szemhéjat kontúrozzuk, haladjunk belülről kifelé! Utána következik az alsó szemhéj „megrajzolása”. Ha a szem külső vonalait összekötjük, kicsinyítjük a tekintetünket, ha nem, akkor nagyítjuk. Az sem mindegy, hogy milyen vastagon kontúrozunk. Ez is alkalomtól függő.
  7. A szemhéj festésénél legalább kétféle színt válasszunk: egy halvány és egy sötétebb árnyalatot! A világosabb kerül a szemhéj belső részére, míg az erőteljesebb szín a szemhéj külső részére. Ne feledjük, hogy a sminkünk a ruhánk színével is harmonizáljon! Persze itt is figyelnünk kell, milyen alkalomra is festjük ki magunkat!
  8. A szempillák spirálozásakor erősebb színeket válasszunk! Vízszintesen jobbról balra vigyük fel a festéket! Kétszer-háromszor is átkenhetjük, de minden festésnél várjuk meg, amíg megszáradnak a pillák. Ettől teltebb és izgalmasabb lesz a tekintetünk.
  9. Szájkontúrral formálhatjuk ajkunkat teltebbé, vékonyabbá, szenvedélyessé. Kissé nyissuk ki a szánkat, és úgy rajzoljuk körbe vékonyan, egyenletesen a szélét.
  10. A sminkelés végén a rúzzsal tesszük fel a koronát. Legyen hasonló a festék a szájkontúr színével! Választhatunk mattot, fényeset, de akár csillogót is. A rúzst vékony ecsettel tudjuk szépen felvinni. Minél vörösebb festéket használunk, annál fehérebbnek tűnnek a fogaink.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: