Szépség

Rossz hajápolási szokások, melyek ártanak a hajunknak

haj szokások

Vannak olyan hajápolási szokások, melyeket rutinszerűen végzünk, mégis ártunk vele a hajunknak. Ha szép és selymes fürtökre vágysz, mindenképp oda kell figyelned, hogy a legmegfelelőbben bánj a hajaddal.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi hibát lehet elkövetni olyan természetesnek tűnő hajápolási szokások közben, mint a fésülés, a hajmosás vagy a szárítás. Először is, lássuk a fésülési hibákat.

Fésülési hibák

Ha túl erősen fésüljük a hajunkat, illetve nem a megfelelő fésűvel, akkor bizony nagy károkat okozhatunk. A haj sérülni és törni fog, ráadásul a túl agresszív fésülés következtében hullani kezd. A túl gyakori fésülés sem tesz jót a hajnak, ahogy az sem, ha vizesen fésüljük. Természetesen hajmosás után is ki lehet bontani a gubancokat, de ezt nagyon óvatosan tegyük.

Hibák a hajmosás során

A hajmosás során is sok hibát elkövethetünk. Az egyik ilyen, ha túl sok sampont használunk. Sokan a samponnal a hajuk hosszát dörgölik, pedig a sampont elsősorban a hajtöveknél és a fejbőrnél érdemes eloszlatni, jól bedörzsölni. Úgyis habzik a sampon, jutni fog a hajvégekre, és a haj hosszára is.

Ha már a vizes hajnál tartunk, az sem tesz igazán jót, ha vizes hajon használjuk a hajsütővasat, ugyanis a víz és a hő hatására gyengülni fognak a hajszálak.

Szárítási hibák

A hajszárítás során is sok hibát elkövethetünk. Az egyik, ha túl sokszor szárítjuk a hajunkat, a másik, ha túl magas hőmérsékleten tesszük ezt. A magas hő károsítja, kiszárítja a hajat, ezért érdemes inkább alacsonyabb hőfokon szárítani, de nyáron azt is megtehetjük, hogy hagyjuk, hogy a meleg szárítsa meg, ne pedig a hajszárító.

Télen érdemes változtatni a fokozatokat, és nem folyamatosan forró levegőt fújni a hajra. Ha törölközővel szárítjuk a hajunkat, akkor is érdemes óvatosnak lenni, ugyanis az erős dörzsölés nem tesz jót, inkább csak itassuk fel a felesleges vizet.

Napvédelem hiánya

A hajápolási hibák között előkelő helyen szerepel a napvédelem hiánya is. Erre ugyanis kevesen gondolnak, télen kevésbé baj ez, de nyáron igen is gondot okozhat, ugyanis a nap kiszívja a haj színét, ezzel együtt pedig ki is száríthatja azt. Érdemes nyáron kalappal vagy kendővel védeni a fürtjeinket a túl erős napsugaraktól.

Nem vágatunk a hajunkból

Gyakori hiba az is, hogy nem megyünk el rendszeresen fodrászhoz, és nem vágatunk a hajunkból, mondván, hosszú hajat szeretnénk. A rendszeres visszavágás serkenti a hajnövekedést, így ezt mindenképp célszerű megcsináltatni időnként.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: