Család

Ajándékozási szerződés: Mikor jöhet jól?

Az ünnepek közeledtével a legtöbben izgatottan készülődnek, válogatnak a boltok polcain, vagy a webes katalógusokban, és azon gondolkodnak, mit is adhatnának egymásnak karácsonyra. Ilyenkor elsődleges célunk a szeretet ünnepének megélése és eltöltése, szeretteink körében. Lássuk be, a karácsonyi ajándék szó hallatán nem az ajándékozási szerződés jut eszünkbe elsőnek, és ez így rendjén is van, viszont hosszú távon hasznos erre odafigyelni.

Miért írjunk ajándékozási szerződést?

Legyen szó bármilyen ajándékról, akár karácsonyi, születésnapi, diplomaosztós, vagy csak úgy, célszerű ajándékozási szerződést írnunk. Természetesen egy tábla csokoládéról vagy hasonló értékű ajándékról nincs értelme, nem is ilyenekre gondolunk. Viszont egy nagyobb értékű tárgy, mondjuk egy konyhai robotgép, mobiltelefon, laptop, játékkonzol, esetleg egy autó, vagy lakás esetében már kifejezetten indokolt.

Mire figyeljünk oda?

Az ajándékozási szerződés ruházza át az ajándék tulajdonjogát az ajándékozóról a megajándékozottra. Ehhez tartalmaznia kell:

  • Az ajándékozó adatait
  • A megajándékozott adatait
  • Az ajándék adatait
  • Az ajándék állapotát
  • Az ajándék értékét
  • Az ajándékozó és a megajándékozott kapcsolata

Ez utóbbi különösen fontos, hiszen, ha egyenesági rokonok, akkor a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával az ajándékozás illetékmentessé válik. Egyéb esetben viszont: „Az ajándékozási illeték általános mértéke – ha törvény másként nem rendelkezik – a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9%.

Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.”

Hogyan a legegyszerűbb?

A legegyszerűbb megoldás jelen esetben a leggyorsabb is. A megfelelő ajándékozási szerződés minta felkutatása helyett használja a Szerzi szerződésgenerátorát, amely a rendszer által feltett kérdések megválaszolása után elkészíti Önnek a teljes, koherens ajándékozási szerződést. Így több ideje marad az igazán fontos dolgokra, például az ajándékozás örömére. Ha további kérdése merülne fel, igényelhet online jogi tanácsadást is a platformon keresztül, egy Magyar Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött ügyvédtől.

Ez is érdekes lehet: