Család Otthon

Tippek a babaszoba kialakításához

gyerekszoba

Az újszülött érkezése mindig nagy öröm, a leendő szülők lelkesen készülnek a kicsi fogadására, melybe a gyerekszoba kialakítása is beletartozik. Manapság már számos lehetőség közül választhatunk, ami a bútorokat, festékeket, burkolatokat és textíliákat illeti, és vannak kifejezetten bababarát megoldások is. Lássuk, mire kell figyelni a babaszoba kialakítása során!

Így készítsük elő a szobát a baba érkezésére!

A babaszoba kialakítása a festékek és a burkolatok kiválasztásával kezdődik. A festék színe lényeges kérdés, ez időnként konfliktusokat is szül. A baba neméhez passzoló árnyalat legyen, vagy inkább valamilyen semleges szín? Ez leginkább ízlés kérdése.

Kevesebb szó esik a festékkel kapcsolatban egy sokkal fontosabb szempontról, ami nem más, mint a festék fajtája. Vannak ugyanis olyan festékek, melyek káros anyagokat bocsájtanak ki száradás után, ezeket semmi esetre se válasszuk egy gyerekszobába.

Léteznek már bababarát festékek, illetve bútorfestékek, melyek nem tartalmaznak oldószert, mesterséges tartósítószert vagy kőolajszármazékot, válasszuk inkább ezeket!

Ha nem festeni, hanem tapétázni szeretnénk, akkor a cellulózragasztós változatok mellett tegyük le a voksunkat, ugyanis ez a leginkább környezetbarát megoldás, emiatt a gyerekszobába jó választást jelent.

A burkolat kérdését szintén érdemes jól átgondolni, hiszen a választék meglehetősen széles. Ha tehetjük, inkább a ragasztást nem igénylő burkolatot válasszunk, mint a laminált padló, mert ez nemcsak könnyen fektethető, de a tisztítása is egyszerű.

Ha parketta van a gyerekszobában, akkor a lakkozásánál kell jobban odafigyelnünk, hogy milyen anyagot használunk.

Bútorok és textíliák kiválasztása

A babaszobába leginkább olyan bútorokat válasszunk, amelyeket kifejezetten a picik számára terveztek, mint a kiságy vagy a pelenkázó.

A szekrények és polcok között is vannak olyanok, melyek univerzálisak, vagyis nem feltétlen csak babaszobába valók, ugyanakkor mindenképp figyeljünk arra, hogy a bútorok, amik a babaszobába kerülnek megfelelő anyagból készüljenek.

A szoba kialakításánál mindig a funkció legyen az elsődleges szempont, vagyis a gyerkőc igényeihez igazítsuk. A textíliák kiválasztásánál is tartsuk szem előtt a baba biztonságát, ha tehetjük, a lehető legtermészetesebb anyagokat válasszuk, amelyek biztosan nem allergizálnak.

Valódi állatbőrök és szőrök ne kerüljenek a gyerekszobába. Az árnyékolás is fontos szempont a gyerekszoba esetében, ehhez rengeteg megoldás áll a rendelkezésünkre. A világításhoz a 2700 kelvin körüli, fehér fényt adó izzókat érdemes választanunk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: