Otthon

Elég volt a nyekergő ágyból?!

Eljött a váltás ideje.

Reggelenként nyúzottan ébred, fáj a háta, úgy érzi, nem pihent eleget? Éjszakánként sokszor felriad, mert az ágya minden mozdulatnál „feljajdul”, és ezzel nem hagyja nyugodtan aludni? Ha úgy érzi, nem bírja tovább az idegesítő zajokat, és azon gondolkozik, hogy lecseréli az ágyat, akkor jó helyen jár. A nem megfelelően kiválasztott ágyak ugyanis néha többet ártanak, mint amennyit segítenek az embernek, ezért nem mindegy, hogy miként választunk. Mire figyeljünk, hogy ezek a problémák ne forduljanak elő? Az ágykeretnél az áron kívül a forma, a szín, a stílus, na és persze az alapanyag azok, amik számítanak.

Praktikus döntésnek számít, ha ágykeretet vásárolunk, hiszen ezek a betétek, matracok segítségével alakíthatóak a test változásai szerint. Alapanyagot többfélét is választhatunk, hiszen létezik a puha-, és keményfából készült ágy, de akadnak laminált bútorlapokból szerelt vagy kárpitozott típusúak is. Ízlésünk és a már meglévő bútorok stílusának függvényében érdemes dönteni. A legfontosabb persze, hogy kellően masszív és stabil legyen az ágy, egyrészt mert nem szívesen cserélgeti ezt az ember havonta, másrészt mert a tartós bútor igazi kincs. Ezt a szerepet az ágynál egyértelműen a keret tölti be, ezért olyan nagy a jelentősége. Az összeszereléskor figyeljünk oda, -ha mi végezzük-, hiszen gyakran a rosszul illesztett darabok okozzák a kellemetlen zajokat.

Ha megvan az ideális ágykeret, ami nem csak kellően masszív, hanem stílusát tekintve is megnyerő, valamint a színe is összhangban van az egyéb bútorainkkal – például azonos fából készült, mint a kanapé lába – akkor már csak egy dolog maradt hátra, megtalálni a megfelelő matracot. Ez persze legalább akkora feladat, amilyen az előző volt. A testsúlyunk, az alvási szokásaink mind befolyásolják, hogy melyik típus a számunkra ideális. Nem mindegy, hogy nagyobb termetűek vagyunk-e, vagy éppen háton szeretnünk aludni. Azoknak, akik az oldalukon szeretnek aludni, jobb lesz egy puha, esetleg félkemény matrac. A hason vagy háton alvók válasszák a keményebb típusokat!

Ez is érdekes lehet: