Otthon

Így rendezd be a nappalit skandináv stílusban!

skandináv stílus

A lakberendezési trendek évről évre változnak, de vannak közöttük időtálló irányzatok, melyek évekig trendinek és stílusosnak számítanak, ilyen például a skandináv stílus. Erre az irányzatra a harmonikus hangulat és a funkcionalitás jellemző, ennél fogva az elmúlt évek egyik vezető irányzata volt, és valószínűleg a jövőben is az lesz.

A lakás bármely helyiségében megidézhetjük ezt a stílust, ugyanakkor a legtöbben a nappalit rendezik be skandináv stílusban. A továbbiakban ehhez adunk ötleteket!

A skandináv stílus színei és anyagai

skandináv stílus
Kép forrása: Pexels.com

Ha skandináv stílusú nappaliban gondolkodunk, akkor a világos színek lesznek az uralkodók, jellemzően a semleges pasztellszínek dominálnak, azonban nem muszáj csak fehér, szürke és bézs színeket használnunk, bátran gondolkodhatunk zöld, világoskék, barna vagy mustársárga kiegészítőkben is.

Jól látszik, hogy a skandináv stílusban a természetes, föld színek dominálnak, és az anyagválasztás tekintetében is a természetes irányvonalat kell követnünk.

skandináv stílus
Kép forrása: Pexels.com

A fa az egyik legismertebb természetes alapanyag, melynek használata erre az irányzatra is jellemző. A pamutból és szőrméből készült kiegészítők szintén e stílus sajátjai. Lényeges eleme a skandináv stílusnak a sok fény, melyet többek között gyertyákkal, fényfüzérekkel és lámpákkal érhetünk el.

A függöny használata nem jellemző erre a stílusra, hiszen a cél a természetes fény beengedése, amennyiben mégis ragaszkodunk a függönyhöz, akkor a természetes színek legyenek az irányadók.

Hogyan válasszunk bútort egy skandináv stílusú nappaliba?

skandináv stílus
Kép forrása: Pexels.com

Mivel a skandináv stílusra a funkcionalitás jellemző, ezt a bútorok kiválasztásánál is szem előtt kell tartanunk. Minimalista, praktikus és könnyen kombinálható, lehetőség szerint fa bútorokat célszerű választani és kevés kiegészítőt, ügyelve arra, hogy a kényelem se szoruljon háttérbe.

skandináv stílus
Kép forrása: Pexels.com

A padló esetében választhatunk fa padlót, parkettát, de a szőrme vagy a pamutszőnyeg is illik ehhez a stílushoz. A szőnyegek inkább kisméretűek legyenek. A skandináv stílushoz jól illeszkednek a szobanövények is, mivel a természet ihlette ezt az irányzatot.

Képek forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: