Divat Szépség

Hajvasalás okosan: Így lesz tökéletesen egyenes a hajad!

hajvasalás

Az évről évre változó hajtrendek között akad olyan is, mely lényegében mindig divatosnak számít, ez nem más, mint az egyenes haj. Vannak olyanok, akiknek születésüktől fogva egyenes a hajuk, így nekik nem nagyon kell küzdeni, hogy mindig trendinek mondhassák a frizurájukat.

A kevésbé szerencséseknek azonban tenniük kell az egyenes hajért, ez jelentheti azt, hogy egy ügyes fodrászra bízzák magukat, vagy pedig egy hajvasaló beszerzése után, magunk állnak neki a hajegyenesítésnek.

A hajvasalás során csak néhány egyszerű lépést kell betartani és szép, egyenes haj lesz a végeredmény. Lássuk, mire kell figyelni, amikor hajat vasalunk!

Megfelelő hajvasaló kiválasztása

Ma már számos típus és márka közül választhatunk, kerámia, teflon, turmalin anyagú hajvasaló egyaránt kapható az üzletekben, arra, hogy egyik jobb lenne, mint a másik, egyelőre nincs semmilyen tudományos tény vagy adat. A hajvasaló kiválasztásánál, inkább a hajunk tulajdonságait tartsuk szem előtt.

Egészen hosszú haj esetében a szélesebb felületű hajvasalókat célszerű használni, míg rövidebb hajnál a keskenyebb hajvasaló a jó választás. A haj vastagsága szintén nem elhanyagolható tényező, ahogyan a hajvasalóra szánt összeg nagysága sem.

Hajvasalás előtt szárítás és védelem

Mielőtt kivasalnánk a hajunkat, érdemes megszárítani. Vizes hajat is lehet már vasalni, viszont a nedves haj és a magas hő találkozásakor gőz keletkezik, ez pedig károsítani fogja a hajunkat. A beszárítás azonban csak az egyik feladat, amit el kell végezni hajvasalás előtt.

A másik a haj védelme, ezt pedig hajápoló készítményekkel tehetjük meg, ellenkező esetben könnyen kiszárad és töredezetté válik a hajunk.

Megfelelő hőfok használata

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása nagyon lényeges, hiszen a hajunk épségéről van szó. A túl magas hőfok károsítja a hajat, különösen akkor, ha sokat vasaljuk. Ha vékony szálú a hajunk, akkor alacsonyabb fokozatot érdemes használni, és csak akkor emelni magasabbra, ha ez valóban szükséges.

Közepes vastagságnál a 165-188 °C az ideális, míg nagyon vastag szálú haj esetében a magasabb, 200-230 °C is megengedett. Festett haj esetén szintén az alacsonyabb hőfok az ideális.

Jó technika alkalmazása

A hajvasalás nagyon egyszerűnek tűnhet, mindössze egy-egy tincset kell a hajvasaló szárai közé tennünk, aztán kivasalni. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi haj kerül egyszerre kivasalásra. A jó technika az, ha felülről lefelé haladunk, nagyon hosszú és sűrű haj esetén nagyobb, míg rövid haj esetén vékonyabb tincsekkel.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik

Ez is érdekes lehet: