Család

Hogyan motiváljuk a gyermekünket hatékonyan?

gyerek tanulás

Szinte mind tudunk olyan mondatot felidézni a gyerekkorunkból, amit a szüleink motiválónak szántak, de nem volt túl hatékony, mert egyáltalán nem emiatt vettük rá magunkat a házi munka elvégzésére vagy épp a tanulásra.

Szülőként nagyon fontos, hogy motiválni tudjuk gyermekünket, mert ha nem sikerül, akkor egyrészt nem fog tudni jól teljesíteni, másrészt ez komoly viták forrása is lehet, mely feszültséget szül a szülő és a gyerek között. De mit tehetünk, hogy gyermekünket megfelelően tudjuk ösztönözni?

Értékeld az apróságokat is

Amikor a gyermek kipróbál valami újat, esetleg csak rajzol valamit, akkor bár túlzásnak tűnhet pár vonalat ajnározni, hogy milyen szép, de mégis ezzel segítünk a számára, hogy kedvet kapjon a folytatáshoz. Persze a gyerek maga is tudja, hogy amit éppen rajzolt, az nem a világ legszebb festménye, de ha érdeklődést mutatunk, és nem kritizálunk, akkor ezzel növeljük az önbizalmát, hogy tovább próbálkozzon. Dicsérni kell még az apró dolgokat is, hogy megőrizhesse a lelkesedését.

Motiválni pozitívan és kreatívan lehet

Ha megkérjük valamire a gyereket, akkor természetesen van arról egy elképzelésünk, hogyan is akartuk, hogy az adott dolgot elvégezze. Ez persze nem mindig sikerül úgy, ahogyan azt mi elképzeltük, de ilyenkor sem szabad szidni, inkább segítséget kell nyújtani, és azt értékelni, amit elvégzett.

Dicsérjük meg azt, amit már elvégzett a kért feladatból, és esetleg soroljuk el azt a pár lépést, amit még meg kellene tennie. Segíthetünk is a feladat elvégzésébe, de ne oldjuk meg a gyerek helyett a feladatot, mert ezzel csak azt tanítjuk meg neki, hogy mi jobban meg tudjuk csinálni, mint ő.

Lelkesedés és kompromisszumkészség is fontos

Szülőként mindig lelkesnek lenni nem egyszerű, és sokszor már a kompromisszum készségünk is elfogy, és automatikusan nemet mondunk. Nem lehet ezt, nem lehet azt, inkább tanulj, pakolj el, nem maradunk tovább, stb..

De próbáljunk meg nem egyszerre nemet mondani mindenre, hanem hajlani a kompromisszumra, kicsit engedi, esetleg felajánlani, hogyha egy nem kívánt dolgot megtesz a gyerek, akkor valamilyen jutalomban részesüljön, vagy engedjünk meg valamit, amire alapvetően nemet mondanánk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: