Család

Milyen vitákat okozhat a karácsony egy párkapcsolatban?

párkapcsolat karácsony

Bár a karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor történik a legtöbb szakítás és válás. Számos olyan vitás kérdés merülhet fel ilyenkor, melyet a hétköznapokban csak kerülgetünk, zavar minket, de nem foglalkozunk vele, karácsonykor azonban halmozottan merülnek fel a kapcsolati problémák, melyek veszekedéshez, végül pedig szakításhoz vezethetnek.

Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, fontos a kommunikáció, és bizonyos kérdések tisztázása az ünneppel kapcsolatban is. Ha le tudunk ülni, és meg tudjuk őszintén és nyíltan beszélni ezeket a dolgokat, és kompromisszumra is tudunk jutni, ami mindenki számára jó, akkor az ünnepek után erősebb lehet a kapcsolatunk. De milyen kérdéseket érdemes tisztázni karácsonykor? Cikkünkből kiderül!

Hol ünnepeljünk?

Nagyon fontos kérdés, hogy a szentestét és a következő két karácsonyi napot hol és kinél töltsük. Akadnak, akik ilyenkor mindenkit meghívnak magukhoz, mások inkább utaznak egyik, aztán a másik családhoz, de vannak olyanok is, akik csak a karácsonyi ünnepeket követő napokban látogatják meg a rokonokat, mert inkább kettesben töltik az ünnepeket. Persze ilyenkor nemcsak a pár dönt, de a család, anyós/após véleménye is számítani fog. Mindenképp fontos, hogy ezt előre tisztázzuk, és kompromisszumra jussunk.

Mennyit költsünk?

Bár előre megbeszélni, hogy ki mit vesz nem célravezető, viszont azt, hogy mennyit költsünk dekorációra, ételre-italra, vendégekre, és ajándékokra, igen is fontos lépés. Van, ahol a családtagok megajándékozzák egymást, de van, ahol csak jelképes ajándékokat adnak egymásnak.

Abban is eltérőek a nézetek, hogy mennyit költsünk dekorációra, és esetleg, ha vendégeket várunk, akkor mekkora bulival is kell majd számolnunk. Ez komoly gondokat okozhat egy párkapcsolatban, különösen akkor, ha ebben a kérdésben eltérő nézeteket vallunk. A viták elkerülése érdekében, mindenképp tisztázzuk a karácsonyi költségvetést.

Milyen hagyományokat tartsunk?

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ez a karácsonyra is igaz. Van, ahol mindig halászlé van szenteste, van ahol töltött káposzta, esetleg más, de az ajándékok becsomagolásával kapcsolatban is eltérhetnek a vélemények. Akad olyan ház, ahol szenteste mindenki szépen felöltözik, és együtt énekel a karácsonyfa körül, mások nem csomagolnak ajándékot, csak beteszik a fa alá.

A családi hagyományokat mindenképp érdemes előre megbeszélni, és saját hagyományokat kialakítani, eldönteni, hogy melyik szokást tartjuk, és melyiket nem, így nem ér minket csalódás, és elkerülhetjük a vitákat is.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: