Otthon

Hogyan válasszunk szőnyeget?

A szálak típusa, a gyártói garancia és az eladó megbízhatósága is fontos szempont.

Új szőnyeget vásárolni zavarbejtő feladat lehet, hiszen nagyon sok választási lehetőség áll előttünk. Ha azonban rászánjuk az időt, elvégezzük a megfelelő kutatómunkát és megtaláljuk a megfelelő kiskereskedőt, a kihívás kezelhetővé válik, és olyan szőnyeget választhatunk, amiben éveken át örömünket lelhetjük.

Először is, fordítsunk figyelmet a szálak típusainak megismerésére!

Nem minden anyag viselkedik egyformán. Vannak például természetes szálak, mint a gyapjú, és szintetikus szálak, amelyekből gyakrabban készülnek faltól falig terjedő szőnyegek. Ismerjük meg az egyes száltípusok jellemzőit, így amikor vásárolni indulunk, azonnal szűkíthetjük a választékot. Mindegyiknek megvannak a maga erősségei, de a szőnyeg többi része hasonlóan meghatározza a minőséget.

Ismerjük meg a gyártó minősítéseit és garanciáit!

A szőnyeg általában nagy befektetés (kivéve hogy ha szőnyeg outlet webáruházban történik a vásárlás) a legtöbb ember számára, ezért ügyeljünk arra, hogy olyan terméket vásároljunk, amely megfelel az elvárásainknak. A lépcsőkre gyártott szőnyegre például sok esetben nem vonatkozik garancia, ezért fokozottan ügyeljünk rá, hogy megfelelő terméket válasszunk! Még ha soha nem is tervezünk élni vele, a garancia tükrözi a gyártó termékébe vetett hitét.

Tanuljuk meg, hogyan állapítható meg a szőnyeg minősége!

Nem kell szakértővé válnunk a témában, de ha átfogóan ismerjük a különböző tényezőket, amelyek hozzájárulnak, akkor elkerülhetjük, hogy rossz minőségű szőnyeget válasszunk.

Ne fordítsunk túl nagy figyelmet a szőnyeg négyzetméterenkénti tömegére. Sok eladó ezt használja fontos értékesítési jellemzőként, elhitetve a vásárlókkal, hogy a nagyobb tömeg szükségszerűen jobb minőségű szőnyeget jelent. Ez nem mindig van így, és ha pusztán ez alapján választunk, a termék csalódást kelthet.

Járjunk utána a kereskedő megbízhatóságának!

Sokan kiszolgáltatottnak érzik magukat, amikor szőnyeget vásárolnak, mert a szőnyeg minősége nem mindig látszik azonnal. A vásárlóknak ezért meg kell bízniuk az eladóban. Ehhez tegyük fel az alábbi öt kérdést:

  • Mióta foglalkozik az üzlettel?
  • Mit tartalmaz az ár?
  • Ki végzi a telepítést?
  • Ők milyen garanciát vállalnak?
  • Vannak referenciái?

Ne gondoljuk, hogy feltétlenül egy országos lánc lesz a legjobb megoldás. Sokan óriási összegeket költenek reklámkampányokra, hogy elhitessék, ők a legolcsóbbak vagy a legnagyobb tudásúak, ám ez nem mindig van így. Hasonlítsuk össze a szőnyegkereskedőket, mielőtt döntést hozunk!

Kérjünk több árajánlatot!

Előfordulhat, hogy az árak kiskereskedőnként jelentősen eltérnek, ezért miután kiválasztottunk egy szőnyeget, kérjünk árat két vagy három másik kereskedőtől is. Győződjünk meg arról, hogy az ár mindent tartalmaz, amire szüksége lesz: ha szőnyegét telepíteni kell, akkor például az összes költséget és adót tartalmazza.

Ne csak a külsőre alapozzuk a döntést!

Ha úgy választjuk ki a szőnyeget, hogy nem vesszük figyelembe a szerkezetet, akkor azt kockáztatjuk, hogy néhány éven belül nem ugyanazt a hatást kelti majd a gyenge minőség vagy foltosodás és szennyeződés miatt.

Magabiztosan döntsük el, mit szeretünk!

Válasszuk ki a számunkra megfelelő stílust. Bár többszáz szőnyeg áll rendelkezésre, mindegyik szűkíthető a néhány stíluskategória egyikére. Ismerjük meg az egyes szőnyegtípusok előnyeit és hátrányait, így tudni fogjunk, passzolnak-e az otthonunkba.

Ez is érdekes lehet: