Otthon

Mosási tippek, melyekkel meghosszabbíthatod a ruhák élettartamát!

mosás

Ahhoz, hogy a kedvenc ruhadarabjainkat sokáig hordhassuk, egyáltalán nem mindegy, hogyan mossuk őket. Ha nem megfelelő módon tisztítjuk a ruháinkat, bizony hamarabb kinyúlnak, elhasználódnak, kifakulnak, ugyanakkor pár apró trükkel és a mosási szokásaink megváltoztatásával könnyen meghosszabbíthatjuk a ruhák élettartamát.

Ha vászon, gyapjú és selyem anyagú ruhákról van szó, mindenképp érdemes kímélő mosószert használni, ugyanis az erős vegyszerek tönkre fogják tenni ezeket az anyagokat.

A ruha anyagától függetlenül is érdemes kicsit figyelmesebbnek lennünk, és csak annyi mosószert használni, amennyire valóban szükség van. A túl sok mosószer maradvány formájában a ruhán maradhat, ez pedig fakítani, gyengíteni fogja az anyagot.

A programok közül sem kell mindig a leghosszabbat választani, ha nem olyan koszosak a ruhák, választhatunk rövid programot is. Ha foltos a ruha, érdemes mosás előtt eltávolítani a foltot, ezt megtehetjük úgyis, ha előmosást alkalmazunk, de külön folttisztítást is végezhetünk mosás előtt.

A megfelelő mosási program kiválasztása

Az már említésre került, hogy nem mindig szükséges a hosszú mosási programot választani, azonban a hőfokról még nem esett szó, pedig utóbbi szintén befolyásolja a ruhák élettartamát.

A ruhákon fel van tüntetve, hogy milyen hőfokon szabad őket mosni, de még azoknál a ruháknál is jobb választás egy hidegebb, 30-40 fokos mosás, amelyek alapvetően bírják a magasabb hőfokot.

Természetesen a nagyon makacs foltok esetében érdemes egy magasabb hőfokú mosást beiktatni, de ha tehetjük, inkább az alacsonyabb hőmérsékletet válasszuk. A szárító programmal is érdemes óvatosnak lenni, és alaposan elolvasni a hőfokokra vonatkozó utasításokat.

A ruhák élettartama szempontjából az sem mindegy, hogy milyen módon helyezzük őket a mosógépbe. A sötét ruhákat például érdemes kifordítani, így jobban tudjuk óvni a színüket. Ha vannak kósza szálak, vagy látjuk, hogy épp felbomlana a varrás, mosás előtt varrjuk meg, vagy vágjuk le a kósza szálakat, mert a mosás csak rá fog erősíteni a bomlásra.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: