Család

Így tanítsuk meg a gyerekeket a pénz kezelésére!

gyerek pénzügyi tudatosság

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk megtanulja helyesen kezelni a pénzt, akkor már egészen kis korban érdemes elkezdenünk bevezetni a pénzügyek világába, természetesen az életkorának megfelelő szinten.

Fontos például, hogy mindig a korának megfelelő mennyiségű pénzt kapjon, és azt is meg kell tanulnia, hogy a pénz nem csak úgy megjelenik a pénztárcánkban, tenni is kell érte, hogy odakerüljön.

Ennek első lépése, hogy ha a gyerek kap zsebpénzt, ne csak úgy „megjelenjen” havonta a perselyében, hanem bizonyos feladatokat végezzen el érte. Ezt többféleképpen is megtehetjük.

Elláthatjuk az egyes feladatokat egy előre meghatározott árral, vagyis ha elvégzi a gyerek, akkor megkapja érte a megbeszélt összeget, de az is jártható út, ha hetente adott számú feladatot kell elvégeznie egy listából, és ezután jár a zsebpénz.

Az elvégzendő feladat bármilyen házimunka lehet: porszívózás, kutyasétáltatás, mosogatás, mosogatógép ki és bepakolás, kocsi mosás, szemét kivitele stb.. Fontos azonban, hogy az elvégzendő feladatok mindig a gyerek korának megfelelőek legyenek.

Ha elég idős a gyermek, akkor már a bankkártya használatra is megtaníthatjuk, 14 éves kor felett pedig saját bankszámlával is rendelkezhet. A családi költségvetés tervezésébe is érdemes belevonni, amihez számos applikáció használható már.

Így meg tudjuk tanítani a gyereknek, hogy mi mennyibe kerül, mit jelentenek a számlák, vagy mennyibe is kerül a balett óra vagy a zeneiskola.

Milyen pénzügyi szokásokra tanítsuk meg a gyereket?

Amikor már elég idős a gyerek, akkor hagyhatjuk, hogy a zsebpénzét maga költhesse el, és azt vehessen belőle, amit szeretne. Ezt egyébként már kisiskolás korban elkezdhetjük, kaphat pár száz forintot, hogy a büfében vásároljon magának, de akár a piacra is kijöhet velünk.

Viszont az is fontos, hogy a saját pénzének kezelése ne csak a költekezésből álljon. Bizonyos pénzügyi szokásokat és fogalmakat érdemes megtanítani iskolás kortól.

Ne vásároljunk, csak mert valami olcsó

Az akció felirat nagyon csábító a felnőtteknek is. Még mi is elcsábulunk egy leárazás láttán, hát még egy gyerek, aki elhiszi, hogy jól jár, ha az adott dolgot megveszi, mert ugye most éri meg. Érdemes erről elbeszélgetni, és akár azt is megmutatni az online webáruházak segítségével, hogy attól, hogy valami akciós, még nem biztos, hogy a legolcsóbb is.

Beszéljünk a hitelekről is

Kamasz gyerekeknek már a hitel szó jelentését is érdemes megtanítani, ennek előnyeit és veszélyeit is. A hiteltől persze nem kell félni, viszont a veszélyeivel is tisztában kell lenni, hogy felelős döntést hozhassunk. Ezt érdemes már kamasz korban megtanítani a gyereknek.

Tanítsuk meg a megtakarítás, a megosztás és a költségek fogalmára

Ezt már kisiskolás korban elkezdhetjük, három befőttes üveg segítségével. Tegyük ki a gyerkőc zsebpénzét, és magyarázzuk el a három üveg jelentését. A költség üvegbe kerüljön az a pénz, amit elkölt a hónapba.

A megtakarítás üvegbe az a pénz menjen, amit valamire gyűjteni szeretne, akár a megkívánt tárgy képe is belekerülhet az üvegbe. A megosztás üvegbe az az összeg menjen, amit esetleg valamilyen jótékony célra ajánlanánk fel.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: