Család

Így maradhatsz önmagad anyaként is!

anyaság

Amikor megszületik az első gyermeked, akkor érthető, hogy az anyaság teszi ki a személyiséged és az életed legnagyobb részét. Ez természetes, ugyanakkor fárasztó is.

Emellett azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy nemcsak anya vagy, hanem feleség és nő is, és bár a gyermek születésével a szerepek kicsit átalakultak, mégis fontos, hogy minden szerepben önmagad maradhass, és ebben az új helyzetben is megtaláld önmagad.

Az anyaság mindig új helyzet elé állít minket. Először a terhesség alatt érezzük, hogy valami megváltozik, aztán megszületik a baba, és rájövünk, hogy a baba-mama könyvek csak ritkán alkalmazhatóak a való életben.

Kitapasztaljuk, hogy a sok módszer és ötlet között melyik, amelyik valóban hasznos, legyen szó, szoptatásról, hozzátáplálásról, altatásról vagy napirendről. Ilyenkor azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ez nehéz időszak, de lesz időnk magunkra, amikor bölcsibe, oviba megy a gyerek.

Aztán elérkezik ez az idő is, és rájövünk, hogy a bölcsivel új helyzetek és problémák is jönnek. A kör pedig végtelen, így mindenképp fontos, hogy szakítsunk időt magunkra.

Nemcsak anya vagy!

Ezt sose téveszd szem elől. Az anyaság is egy szerep a sok közül, amit megélsz, és ha nem kapcsolsz ki néha, akkor ingerült leszel, belefásulsz, ami pedig nem tesz jót sem, neked, sem pedig a család többi tagjának. Ettől még nem fogod kevésbé szeretni a gyerekedet, de neki is jobb, ha kiegyensúlyozott vagy.

Néha tarts szünetet, bátran igyál meg egy kávét a barátnőkkel, beszélgess velük. Járj el edzőterembe, vagy csak mozogj otthon. Ha űztél valamilyen hobbit a gyermek születése előtt bátran űzd újra.

Természetesen nem lesz ugyanannyi időd ezekre az időtöltésekre, mint régen, de megfeledkezni sem kell róluk. Egy kis kikapcsolódás segít abban, hogy mindig boldogan lásd az anyaság nehézségeit is, és te magad is kiegyensúlyozottabb lehess.

Ha felfedezed újra önmagad, megtalálod azt, akik vagy az anyaságban is, akkor a napi feladatok elvégzése is egyszerűbb lesz.

Vágj bele!

Természetesen elkezdeni mindig a legnehezebb, és mindig lesz kifogás. Most fáradt vagy, mert a gyerek egész éjjel sírt. Most aludt el, neked meg még meg kell főzni az ebédet, takarítani kell stb.. Mindig lesz kifogás, és mindig lesz olyan feladat, amit még el kellene végezni, mielőtt magaddal is foglalkozol.

De gondolj bele, hogy inkább a lelked legyen tiszta és nyugodt, mint a lakás. A mosás meg fog várni, és nem dől össze a világ, ha 10 percet magadra szánsz. Ettől nem leszel rossz anya, vagy rossz háziasszony.

Az is elég, ha minden nap először csak 10 percet szánsz magadra. Gondolj arra, hogy mi mindent szeretsz csinálni, mi az, ami kicsit kikapcsol, és vágj bele. Csak a kezdet nehéz, de látni fogod hamar, hogy mennyi pozitív hatása lesz rád, ha engeded, hogy önmagad légy még az anyaságban is.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: