Egészség, életmód

Biztonsági tanácsok télre a futás szerelmeseinek

futás

A futás egy nagyon jó mozgásforma, ha fittek akarunk maradni, fogyni szeretnénk, vagy az állóképességünket szeretnénk növelni. Természetesen télen sem kell lemondanunk erről, ilyenkor viszont érdemes odafigyelni, hogy biztonságban legyünk.

Télen korán sötétedik, az időjárási viszonyok sem a legjobbak, érdemes hát megtennünk az alapvető biztonsági intézkedéseket. A bemelegítés és a lazítás ilyenkor sem maradhat el. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha télen futunk!

Láthatóság

A látási viszonyok télen nem a legjobbak, így ha futni megyünk, gondoskodjunk arról, hogy megfelelően láthatók legyünk. Érdemes beszerezni fényvisszaverő ruházatot vagy láthatósági mellényt, hogy megfelelően biztonságban lehessünk, de akár egy fejlámpa sem rossz megoldás.

Csak kivilágított részeken fussunk

Sajnos manapság elég gyakori, hogy futókra támadtak, ezért csak olyan környéken fussunk, ami ki van világítva, a sötét parkokat érdemes kerülni. Az is jó megoldás, ha nem egyedül futunk, hanem többen együtt.

Ne hagyjuk otthon a telefont

Bármikor történhet valami, akár meg is sérülhetünk, mondjuk rosszul lépünk, és kifordul a bokánk, de bármilyen más okból is jó, ha van nálunk telefon, hogy segítséget tudjunk hívni, ha szükséges.

Ne vigyük túlzásba

A gyorsító, illetve a nagy iramváltásokkal járó tréningekre a téli időszak nem alkalmas, inkább a tavaszi versenyekre való felkészülésre használjuk. Inkább a mennyiség legyen a cél, ne a minőség.

Megfelelő ruházat

A téli futáshoz érdemes felkészülni, megfelelő ruházatot és cipőt beszerezni. Persze nem feltétlenül kell télre valamilyen méregdrága futócipőt vásárolnunk, de érdemes olyat választani, amelynek nem sima a talpa, hanem bordázott.

Télen is fontos a folyadékpótlás

Mivel télen más a hőérzetünk, és nem úgy érzékeljük az izzadást sem, mint nyáron, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a folyadékpótlásról. Úgy érezhetjük ugyan, hogy nem vagyunk szomjasak, de a folyadékpótlást ilyenkor sem szabad elhanyagolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: