Otthon

Így válasszunk megfelelő matracot!

matrac

Ahhoz, hogy az álmunk nyugodt, az alvásunk pedig pihentető legyen, egy megfelelő ágyra van szükségünk. Az ágy elengedhetetlen része a matrac, mely talán a legnagyobb részben felel azért, hogy pihentető alvásban legyen részünk.

A matrac kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen akkora a kínálat, hogy elsőre nem is nagyon tudjuk, mit is keresünk igazán. Vannak azonban olyan szempontok, melyeket érdemes ismerni, így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő matracot.

A matracnak illeszkednie kell, nemcsak az ágykerethez, de az alvási szokásainkhoz és a testünkhöz is. Amit az új matrac kiválasztásánál érdemes figyelnünk, az először is a megfelelő alátámasztás.

Alvás közben a testünk ellazul, a matracnak pedig egyenletes nyomással kell tartania minket, lehetőleg úgy, hogy a gerincünk a természetes helyzetében legyen.

Mivel a testünket nem egy egyenes, hanem hajlatok és ívek alkotják, így nem egyenlő mértékben nyomja a test a matracot. A megfelelő matrac alkalmazkodik ehhez és egyenletes alátámasztást biztosít a test minden részén.

Erre figyeljünk, mielőtt megvesszük a matracot

Mindenki szeretne kényelmesen aludni, viszont a testünk nem egyforma, emiatt mindenkinek más az ideális matrac. Amikor matracot választunk, a saját igényeinket kell szem előtt tartanunk, attól, hogy valaki javasol egy matractípust, mert neki bevált, még nem jelenti azt, hogy nekünk is megfelelő lesz.

A legtöbb matracnál figyelembe veszik a készítők a test anatómiáját, és az alvás közbeni testhelyzeteket. A csípő alatt például nagyobb terhelést kell bírnia a matracnak, míg a váll alatt megengedett egy minimális süllyedés, hiszen oldalfekvésben is kényelmesen kell feküdnünk.

Amennyiben a kiválasztott matracnál ezt nem tapasztaljuk, nem biztos, hogy érdemes megvásárolni. Hogy ezt le tudjuk ellenőrizni, érdemes a boltban kipróbálni a kiválasztott matracot. Feküdjünk rá, pihenjünk rajta pár percet lehetőleg az alvásnál megszokott testhelyzetünkben, így könnyen kideríthetjük-e, hogy valóban megfelelő-e a számunkra.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: