Otthon

Ezeket az örökzöldeket válaszd, ha látványos sziklakertet szeretnél!

kert

A sziklakertek rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, számos növény közül válogathatunk, és az egyes összeültetésekkel más-más hatást érhetünk el. Természetesen az örökzöldek között is szép számmal találunk sziklakertbe ültethető fajokat, cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.

Virágzó örökzöld sziklakertbe

Ha olyan örökzöldet keresünk a sziklakertedbe, amely virágaival is díszít, akkor az alpesi erika jó választás lehet. Az alpesi erika abból a szempontból különösen értékes növény, hogy épp abban az időszakban (december végétől-tavaszig) díszít virágaival, amikor leginkább híján van a kert a színeknek, és az időjárás is szürke, szomorkás. Vízigényes növény, és a talaj típusára is kényes, a meszes talajt nem szereti.

Lomblevelű örökzöldek sziklakertbe

Lomblevelű örökzöldek közül két igazán ellenálló, elnyűhetetlen növényt választottunk, a mintás szélű leveleivel díszítő apró levelű japán kecskerágót, valamint a remekül alakítható puszpángot. Az apró levelű japán kecskerágó, amellett, hogy remekül mutat sziklakertben, alacsony sövényként is ültethető, valamint dézsában is nevelhetjük.

A buxus lassan növekedik, szinte bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik, jól alakítható, így nem véletlenül volt, a mértani kertek egyik kedvelt növénye. Zöld színével, formára nyírva, vagy csak pici bokorként, üde színfoltja lehet sziklakertünknek.

A buxussal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az utóbbi években elterjedtté vált hazánkban is veszedelmes kártevője a selyemfényű puszpángmoly, így érdemes jól megfontolni az ültetését. Ha vállaljuk az ezzel kapcsolatos esetleges növényvédelmi teendőket, akkor a sziklakertbe ültetett, formára nyírt puszpáng, szép dísze lehet a kertnek.

Tűlevelű örökzöldek sziklakertbe

Tűlevelű örökzöldek közül a törpe változatokat érdemes választani, jól illeszkedik a sziklakertbe a törpe boróka, a törpe japán erdei fenyő és a törpe lucfenyő is. A három törpe örökzöld közül a törpe boróka nevezhető valamelyest igényesnek, de azért a gondozása nem jelent nagy kihívást.

A meszes talajt nem szereti, ezért lehetőleg ilyen talajba ne ültessük. Ha ezt betartjuk, mérsékelten öntözzük, és takarjuk a talaját, akkor igazán szép dísze lehet a sziklakertnek.

A törpe japán erdei fenyő és a törpe lucfenyő, hasonló igényekkel rendelkeznek, világos helyre, átlagos talajba ültetve szépen fejlődnek. Jól viselik a szárazságot, bár a törpe lucfenyő meghálálja a mérsékelt öntözést, és a talaj takarását.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: