Kert Otthon

Így használd a színeket a virágágyásban!

virágágyás

A legtöbb hobbikertész, aki kertészkedésre adja a fejét, harmonikus, természetes hatású ugyanakkor rendezett kertre vágyik. Nem kell ahhoz kerttervezőnek lennünk, hogy ezt megvalósítsuk, azonban, az ültetés előtt, érdemes átgondolnunk, hogy milyen formájú, méretű, virágzási idejű és színű növényeket szeretnénk ültetni például a virágágyásba.

Ha csak ötletszerűen vásárolunk az üzletben, mindig megvesszük, ami éppen tetszik, akkor könnyen kaotikussá válhat a virágágyás, ráadásul, ha a növények igényeiről sem tájékozódunk előzetesen, akkor nagyon nehézkessé válik az ágyás fenntartása.

Cikkünkben a színek használatáról foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat. Ezeket az egyszerű tippeket betartva garantáltan nem fogsz arra gondolni utólag, hogy a kevesebb több lett volna.

A színekkel kapcsolatban ez a 3 legfontosabb szabály:

  • kis virágágyásba kevés egymástól nagyon elütő színű virágot ültessünk, a nagyobb ágyás többet is elbír
  • egy domináns színt, esetleg színeket válasszunk, és ehhez illő színű virágokat keressünk
  • sötétben a világos, világosban pedig a sötét virágok érvényesülnek jobban

Az előbbi általános szabályokon túl, többféle színvariációval is kísérletezhetünk. Szépen mutat, ha az ágyásban egy szín különféle árnyalatait vonultatjuk fel.

Ehhez hasonló, de már tarkább ágyást eredményez, ha a virágágyásunk egy színsor színeiből áll, pl. sárgától a vörösig, úgy hogy az átmenetekről sem feledkezünk el. Az átmenetek mindig fontosak, legyen szó színről, vagy méretről, így lesz igazán természetes hatású a virágágyás!

Kiválaszthatunk 3 vagy 4 összeillő színt, ekkor az ágyásban következetesen csak ezeket használjuk. Érdekes, és merész hatást érhetünk el egymáshoz illő, de nagyon kontrasztos, komplementer színek használatával is, ilyenek a vörös és a halványkék, vagy a sárga és a kék.

Szintén szép megoldás, ha egy-egy színből egy nagyon foltot ültetünk, és a különböző színű foltok alkotnak harmonikus egységet.

Bízunk benne, hogy tippjeink segítenek majd a virágágyás kialakításában. Kis odafigyeléssel valamint utána olvasással, igazán látványos, és egyszerűen fenntartható virágágyást lehet kialakítani, ami évről évre a kert színpompás dísze lesz!

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: