Otthon

Energiatakarékosabb és egészségesebb otthon: így végezz lakásfelújítást!

A lakásfelújtás nem feltétlenül csak az esztétikáról szól. Sokat számít, mi van a felszín alatt, azaz mennyire korszerű, környezetbarát és egészséges helyen élünk. Az alábbiakban adunk néhány renoválási tippet az energiatakarékos és káros hatásoktól mentes otthonért.

 

Spóroljunk az energiával!

Aki régi építésű lakást vásárol, nagyon magas rezsiköltségekkel kell szembesülnie. Szerencsére a renoválás során sokat javíthatunk a helyzeten. Lássuk a konkrétumokat!

Nyílászárók

Nem kell megvárni, míg az ajtók és ablakok végleg elöregednek. A modern nyílászárók sokkal hatékonyabbak, mint az elavult darabok. Intő jel, ha a gerébtokos ablakok két szárnya között folyamatos a pára. Szerencsére akár a régi tokba is beépíttethetünk hőszigetelt nyílászárót, melynek 3 rétegű üveget célszerű választhatunk.

Fűtés

A régi konvektorokat mindenképpen cseréljük le korszerűbb fűtési módra! Ehhez képest már a gázcirkó és gázkazán is előrelépés. Még jobb megoldás viszont az infrapanel, vagy – ha van rá lehetőség – a hőszivattyú és a napelem.

Szigetelés

Folyamatosan hidegek a falak? Esetleg vizesednek, penészednek? Egy polgári lakás esetében megoldás lehet a belső szigetelés. Helyes kivitelezés mellett megszünteti a páralecsapódást és csökkenti a rezsit.

Családi házunkat kívülről is szigetelhetjük akár utólag is. Ezáltal is csökken az energiafelhasználás. A falak élettartamát hőingadozásuk csökkentésével érhetjük el, ennek kulcsa pedig a homlokzat külső szigetelése. Bizonyos esetekben megoldást jelenthet az átszellőztetett homlokzat rendelés. Ennek lényege, hogy légrés található a homlokzatburkolat és a teherhordó falazatra szerelt hátszerkezet közé elhelyezett hőszigetelés között. Így a légmozgásnak köszönhetően természetes szellőzés valósulhat meg. Ennek több előnye is van:

  • csapadék után könnyebben szárad a falazat
  • nyáron könnyebb az épület hűtése
  • hangszigetel

 

Tegyük otthonunkat egészségesebbé!

A penész megszüntetése, a szigetelés, valamint a fűtés korszerűsítése mind hozzájárul az egészségesebb otthon kialakításához. Emellett az alábbiakra is figyeljünk:

  • Régi házakban az azbesztet, ólmot, hullámpalát és más veszélyes anyagokat szakemberrel távolíttassuk el!
  • Házunk mellé ültessünk fákat, bokrokat, hogy természetes módon védjenek a hőtől és a hidegtől!
  • Vegyük körbe magunkat természetes anyagból készült bútorokkal!
  • Kellemes, nyugtató színekkel és sok zöld növénnyel töltsük meg az életteret!

 

Összefoglalva: A lakásfelújítás során nemcsak széppé, de egészségessé és energiahatékonnyá is tesszük életterünket. Ez a két szempont pedig nagyon is összefügg. Fogadd meg a fenti tippeket, ha úgy érzed, itt az ideje belevágni.

Ez is érdekes lehet: