Otthon

Így tartsuk távol a macskákat a kertünktől!

macska

Lehet, hogy mi magunk nem nagyon kedveljünk a macskákat, és nem is tartunk egyet sem házi kedvencként, de a cirmosok ettől még nem zavartatják magunkat, és gyakran megjelenhetnek a kertünkben.

Ennek nem mindenki örül, hiszen képesek bosszúságot okozni azzal, hogy kisebb kárt tesznek a virágágyásban vagy a veteményesben. Ásnak, befekszenek a virágok közé lelapítva őket, esetleg kihempergik az éppen elültetett magokat, megijesztik a sokak által kedvelt madarakat és így tovább.

Sokan csak bosszankodnak, és nem tesznek semmit, pedig van megoldás ezekre a problémákra, ráadásul durva eszközökhöz és kutyatartáshoz sem kell folyamodnunk. Lássuk, hogyan tarthatjuk távol a macskákat békés módszerekkel.

Módszerek a macskák ellen

Illatokkal a macskák ellen: egyes növények, mint például a macskamenta, vonzzák a cirmosokat, ugyanakkor olyan illatok is akadnak, melyeket a macskák kifejezetten utálnak, ezekkel pedig távol is lehet őket tartani. A fokhagyma, a levendula, a fahéj, vagy a citrusfélék héja mind bevethető a macskák ellen. Az is hatékony módszer, ha egy kis tál ecetet helyezünk ki a kertbe, vagy egy szórófejes flakonba borsos vizet keverünk, amit szétpermetezünk a kertben.

Védelem a veteményesnek: ha alapvetően csak a veteményest szeretnénk megvédeni a kóborló cicáktól, akkor érdemes egy dróthálót kifeszíteni a veteményes fölé, illetve körbekeríteni a konyhakertet. Érdemes azonban arra is figyelni, hogy a barikád tartós legyen, és a leleményes macskák se tudják szétbontani.

A drótháló mindenképp masszívabb, kerti drótháló legyen. Az is jó megoldás, ha magaságyásban kertészkedünk, mely kap egy fából és hálóból készült tetőt, így az ágyást biztonságba tudhatjuk a macskáktól, de akár a madaraktól is.

Növényekkel a macskák ellen: nemcsak a szagok tudják távol tartani a macskákat a kertünktől, hanem a kert egyes szegleteibe ültetett tüskés, szúrós növények is, a macskák ugyanis ezeket sem kedvelik. A macska egy okos állat, távol tartja magát a tüskés bokroktól. A sziklakertekbe, vagy virágágyásokba élesebb szélű kövek is kerülhetnek, a macskák ezeket is elkerülik.

Kávézacc: ez egy meglehetősen régi trükk, és meglepő módon valóban működik. Szórjunk szét kávézaccot a veteményesben, és a hangyák és a csigák mellett a macskák is el fogják kerülni.

Vízzel a macskák ellen: természetesen most nem arról van szó, hogy slaggal vagy vízi pisztollyal a kezünkben, lesben állunk, és lefröcsköljük az arra járó macskákat. Ugyanakkor a víz egy hatékony módszer a macskák távol tartására, melyet kerti locsoló vagy vízpermetező formájában vethetünk be.

Akár az is elég lehet, ha a virágok földjét rendszeresen öntözzük, ugyanis köztudott, hogy a macskák nedves földbe nem szívesen végzik el a dolgukat.

Kép forrása: Pixabay.com

Ez is érdekes lehet: