Egészség, életmód

Mi történik a szemünkkel 30 éves korunk felett?

A szemünknek külön életkora van? A testünk öregszik így törvényszerűen a szemünk is vele együtt, de vannak olyan szembetegségek és tüneteik amely élesen mutatják szemünk korát. Az öregszeműség esetén a szem elveszti a rugalmasságát, ami homályos látáshoz vezet. Ez a probléma mutatja legjobban, hogy a szemünk gyorsabban öregszik mint mi.

Mitől öregszik a szem?

A szem dioptria értékének  a változása teszi lehetővé, hogy mind a közeli mind a távoli tárgyakat élesen láthassuk. Ezzel van összefüggésben a szem öregedése, amikor a lencse alkalmazkodóképessége romlik.

Egy ideig a szemünk kiegyenlíti a távollátást a szemlencse összehúzásával, de az életkor előrehaladtával az alkalmazkodás megszűnik, mindig távolabbra kell tartani az olvasnivalót, végül pedig szükségünk lesz az olvasószemüvegre az olvasáshoz. Az, hogy ez a folyamat kinél mikor kezdődik, sok egyéni tényezőtől függ, általában a 40 éves kor előtt kezdődik, de a sok monitor és mobiltelefon- használat miatt már egyre fiatalabb korban jelentkezik.

Míg a szemlencse rugalmassága 40 éves kor körül kezd csökkenni, az üvegtest már jóval korábban mutatja a kor jeleit, hiszen az üvegtest szerkezete már a 20-as éveinkben elkezdődhet lassan elfolyósodni, úszkáló homályok jelentkeznek benne.

A szem öregedése nem csupán esztétikai kérdés, a szem alkalmazkodóképességének csökkenésétől, a könnytermelődés megváltozásától és a szemlencse fényáteresztő képességének a romlásától függ.

Mitől változik a könnytermelés?

Nemcsak a korral változik a könnytermelés hanem a sok digitális eszköz használata is rontja, a fejlett országokban meglepően nagy méreteket öltött. A szárazszeműségnek nevezett probléma miatt kétszemes irritációt, szemvörösséget érez a beteg és ez a nap folyamán csak fokozódik.

A szem szárazsága a könny elégtelen termelésének a következménye, kijelenthető, hogy a tartósan száraz szem bizony öregszik. Olyan is előfordulhat, hogy a szem külső öregedése és a szemhéj szöveteinek a lazasága, megereszkedése is hozzájárul a szemszárazság kialakulásához.

Milyen szembetegségek fordulhatnak elő gyakrabban 30 éves korunk fölött?

  • szürkehályog, ami kisműtéttel, műlencse beültetéssel nagyon jól orvosolható
  • zöldhályog, ami a szemnyomástól is kialakulhat, szemcseppel vagy műtéttel javítható
  • időskori makuladegeneráció, ami a szemfenéki erek meszesedése, csak késleltetni lehet a folyamatot

Jó hír azonban, hogy a legtöbb szembetegség ma már lézeres műtéttel jól gyógyítható, így nem kell beletörődnünk a látásunk romlásába.

Multifunkciós szemüveg tanácsadás Budapesten a Galéria Optikában, ahova érdemes időközönként ellátogatni, ha úgy érezzük, hogy a szemünk már nem a régi.

Összegezve

A szemünk is öregszik az életkor előrehaladtával. A legjobb, amit tehetünk, hogy nem csak akkor fordulunk szemészhez, ha van problémánk hanem már 30-35 éves korunkban is. Főként akkor fontos a szűrővizsgálat, ha komolyabb betegséggel küzdünk, mint például a cukorbetegség, amely komoly károsodást is okozhat a szemben.

Ez is érdekes lehet: