Egészség, életmód

Miért jó mozgásforma az ugrókötelezés?

ugrókötelezés

Ha formás popsit és combokat szeretnénk, akkor számos mozgásformát választhatunk, de egyik sem olyan olcsó és hatékony, mint az ugrókötelezés.

Az ugrókötelezés egy nagyon jó mozgásforma, nem kell hozzá sok hely, egy tágasabb nappaliban akár otthon is végezhetjük, és számos módon beépíthetjük a mindennapi testedzésbe is.

Az ugrókötelezéssel több kalóriát égethetünk el, mint a futással, ráadásul intenzívebb is. Ha fogyni szeretnénk, az ugrálás egy remek mozgásforma, de kardió edzésnek és bemelegítésnek is kiváló választás.

Egy meglehetősen olcsó sportról van szó, hiszen csak egy ugrókötelet kell vásárolnunk, ami nem egy drága eszköz, még akkor sem, ha egy minőségi darabot szeretnénk beszerezni.

Ha már nagyon profik vagyunk, és nehezíteni szeretnénk a mozgásformán, akkor csuklóra vagy bokára rakható súlyokat is vásárolhatunk, de ez egyáltalán nem szükséges a hatékony edzéshez.

Mennyit ugrókötelezzünk?

Ha egy órát ugrókötelezünk, hozzávetőleg 1300 kalóriát égethetünk el. Persze nem szükséges ennyit ugrálnunk naponta, akár 2-5 perc is elegendő ahhoz, hogy egészségesebbek és fittebbek legyünk.

Kevesen tudják, de az ugrókötelezés megemeli a kalcium szintet, ami segít megelőzni a csontritkulást, vagyis az ugrókötelezéssel a csontritkulás ellen is védekezünk. Emellett persze az is nagy előnye, hogy az egész testet megmozgatja, edzi a lábakat és a karokat, valamint ugrókötelezés közben a hát és a has izmai is dolgoznak.

Az ugrókötelezéssel a lelki egészségünkért is sokat teszünk, ugyanis a többi mozgásformához hasonlóan nagyon jó módszer a stressz csökkentésére, a depresszió és a szorongás ellen is sokat segít.

Ha olyan mozgásformát keresünk, ami nem igényel drága eszközöket, átmozgatja az egész testet és a lelkünkre is pozitívan hat, az ugrókötelezést mindenképp érdemes kipróbálni.

A legegyszerűbb mozdulatokat könnyen elsajátíthatjuk, ha pedig szeretnénk színesíteni az edzést, akár ugróköteles trükköket is tanulhatunk.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik

Ez is érdekes lehet: