Család

Stressz a házasságban: van megoldás?

párkapcsolat feszültség

Napjainkban a stressz az életünk részévé vált, hiszen a mindennapokban számos inger ér minket, amiket nem mindig tudunk megfelelően kezelni. A megélhetés érdekében sokszor olyan munkát végzünk, amit nem szeretünk, de ha szeretjük is a munkánkat, még akkor is érhet minket negatív hatás a munkahelyünkön.

Erre persze ráhalmozódik az otthoni feladatok súlya, a főzés, takarítás, gyermeknevelés és párkapcsolat, pedig az otthonunknak kellene betölteni a stresszoldó helyszín szerepét. Hogy az otthonunk valóban a relaxálás helyszíne lehessen, érdemes egy kicsit odafigyelni egymásra, de számos más módszer is létezik, amivel nyugodt és stresszmentes családi légkört teremthetünk.

Stressz csökkentő módszerek házaspároknak

Beszélgetés

Ha idegesen érünk haza, mert a munkahelyünkön negatív ingerek és hatások értek minket, nagyon jó megoldás, ha kibeszéljük a dolgot a párunkkal, és nem dúlunk-fúlunk magunkban, vagy épp veszekszünk. A beszélgetés nemcsak a stresszcsökkentésben segít, hanem a párkapcsolatunkat is erősítheti.

Közös séta vagy sport

A stressz ellen a mozgás egy nagyon jó lehetőség, amit akár együtt is űzhetünk a párunkkal, de az egész családot is bevonhatjuk. Az is elég lehet, ha nagy közös sétákat teszünk a friss levegőn, így a stresszt is csökkenthetjük, és az egészségünk szempontjából is hasznos lehet.

Szakember segítsége

Ha nagyon stresszes az életünk, és a közös hangot sem találjuk, akkor akár párkapcsolati tanácsadásra is járhatunk, vagy szakemberhez is fordulhatunk. Persze az is segíthet, ha egy baráttal vagy barátnővel kibeszéljük a gondokat, akik segítenek rávilágítani, hogy a gond nem is akkora, mint elsőre képzeltük.

Énidő pároknak

Nagyon fontos, hogy a pár szakítson időt egymásra. Legyen olyan lehetőség az életükben, amikor nem a gyerekekkel, a munkával vagy épp a ház fényesre sikálásával foglalkoznak, hanem egymással. Ez lehet egy közös vacsora, egy együtt töltött wellness hétvége, vagy egy kirándulás, a lényeg, hogy a házastársak egymásra is szakítsanak időt.

Persze lehet stresszoldó hatású a családdal együtt töltött idő is, egy kirándulás, nyaralás vagy az együtt ejtőzés a kanapén, a lényeg, hogy szakítsunk időt egymásra és magunkra is.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: