Család

Milyen indokok vezetnek a leggyakrabban váláshoz?

válás

Manapság nagyon sokan döntenek a válás mellett, mert úgy érzik, nem érdemes megmenti a kapcsolatukat. Persze erről is születtek már mémek, hogy nagyanyáink idejében a dolgokat inkább megjavítottuk, nem kidobtuk, ugyanakkor vannak olyan kapcsolatok, melyeket nem lehet megjavítani.

A leggyakoribb válási okok azonban sok esetben megelőzhetők lennének egy őszinte beszélgetéssel vagy egy kis odafigyeléssel.

Megcsalás

Ez az egyik vezető oka a válásoknak, amikor is az egyik fél más karjában keresi a boldogságot. Ennek persze számos oka lehet, gyakori, hogy a kisbaba születése után az anya és az apa szerep felborítja a párkapcsolati dinamikát, valamint az egyik fél nem igényli annyira a testi kapcsolatot.

Ilyenkor a másik fél másnál keresi meg azt, amit otthon nem kap meg. Ugyanakkor az évek óta tartó kapcsolatok esetében is gyakori, hogy a felek csak eléldegélnek egymás mellett, nincs közöttük meghitt viszony, ez szintén megcsaláshoz vezethet.

Gyors családalapítás

Szokták mondani, különösen a hölgyek esetében, hogy ketyeg a biológiai órájuk. Manapság már nagyon kitolódott a gyerekvállalás időszak, leginkább 30 éves kor körül vállal egy nő gyermeket.

Igen ám, de ha 30 éves korára sem találja meg valaki élete párját, akkor sokszor nem vár tovább az igazira, és egy olyan kapcsolatban mond igent a házassági ajánlatra, illetve a közös gyermekre, amiben nem a szerelem, hanem inkább a ketyegő biológiai óra miatti nyomás dominál.

A kapcsolatok túl hamar fordulnak komolyra, így megismerkedni sincs idő, ez pedig problémákhoz tud vezetni.

Viták hiánya

Sokan úgy gondolják, hogy az a hosszú párkapcsolat titka, ha nincsenek viták, pedig pont ellenkezőleg. A viták segítenek abban, hogy a párkapcsolati gondok és feszültségek felszínre kerüljenek, és megoldást találjunk rájuk. Ha nincs vita, akkor az egyik fél valószínű, hogy megalkuszik, viszont a gondok ettől nem oldódnak meg, és ha kirobban a vita, vagy inkább veszekedés, annak akár válás is lehet a vége.

Eltérő álláspontok

Manapság az is gyakori, hogy szélsőséges nézeteket vallanak a felek, és ez vezet a váláshoz. Ez akár a gyereknevelésben is megmutatkozhat, amikor az egyik fél túl engedékeny, míg a másik a vasszigort tartja követendő iránynak. Ezeket a kérdéseket mindig jobb még a gyermekvállalás előtt tisztázni, de a kompromisszum készség is fontos, hogy ne legyen az ellentétes nézeteknek válás a vége.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: