Család

Varázsszavak tanítása: kérem, köszönöm, légy szíves

megköszönés

Manapság egyre kevesebb gyerek szájából halljuk, hogy kérem, köszönöm, vagy légy szíves. Természetesen a szülőknek nagy szerepük van abban, hogy ezeket a szavakat megtanítsák a gyerekeknek, és ne csak ismerjék, de használják is.

Persze az óvodákban is tanítják ezeknek a szavaknak a használatát, de ha a szülő nem fordít egy kis figyelmet arra, hogy ezek a szavak természetesek és alapvetőek legyenek a gyerek számára, akkor nem fogja őket megtanulni.

A szociális kapcsolatok kialakításában nagy szerepe van annak, hogy meg tudjunk köszöni dolgokat, vagy épp kérjünk. A tanításnak már csecsemőkorban érdemes elkezdődnie, persze ebben a korban még nem azt várjuk, hogy a baba megköszönjön bármit is.

Ilyenkor az a fontos, hogy használjuk ezt a szót, megköszönjünk dolgokat, így nem lesz számára ismeretlen ez a kifejezés. Kérni is ugyanúgy érdemes, mert a gyerek megismeri ezeket a szavakat, és nagyobb korban könnyebben tudja használni őket.

A példamutatás az első lépés

Ahogy csecsemőkorban elkezdjük használni az úgynevezett varázsszavakat, mint a kérem, köszönöm és légy szíves, úgy példát is mutatunk a gyereknek. Természetesen fontos, hogy ne csak neki ismételgessük ezeket a szavakat, hanem a mindennapi életben is használjuk.

Ha megköszönjük a postásnak a levelet, vagy a szülők egymásnak a segítséget vagy épp a vacsorát, azt a gyerek látja, és le is utánozza majd. Amikor már nagyobb a gyerkőc, érdemes külön rászoktatni, hogy használja a kérem és a köszönöm szavakat.

Ha el szeretne kérni tőlünk valamit, akkor várjuk el tőle, hogy használja, a kérem szót, ahogyan a köszönömöt is. Fontos, hogy cselekedet is társuljon a szó használatához. Ne csak magát a szót ismételgessük, mivel így gyermekünk csak ismerni fogja a szavakat, de nem tudja majd, pontosan mikor is kellene használnia őket, pedig az legalább annyira lényeges, mint a szó ismerete.

A szó mellé társulhat ölelés vagy puszi is, így a gyerek számára jobban tud rögzülni. Egy kis odafigyeléssel könnyen meg tudjuk tanítani gyerekünknek a varázsszavak használatát!

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: