Család

Amikor a gyerek több figyelmet követel

szomorú kislány

Szinte minden gyerekkel előfordul, hogy nem akar szót fogadni a szüleinek, tombol, hisztizik, rosszabbul viselkedik, vagy épp túlságosan ragaszkodó lesz. Ilyenkor megesik, hogy nem feltétlen a gyerek tehet erről, hanem valami történt vele, amit nem tud feldolgozni, de megosztani sem tudja vagy akarja a szüleivel.

A viselkedése azonban árulkodó lehet, a szülőnek pedig érdemes figyelni ezekre az árulkodó jelzésekre. Természetesen a rosszalkodás nem mindig jelent valamilyen lelki gondot, az is megeshet, különösen a kisebb gyerekekkel, hogy csak fáradtak.

Vannak azonban egyértelmű jelzések, melyek azt mutatják meg a szülőnek, hogy érdemes egy kicsit jobban odafigyelni a gyermekére, több szeretettel elhalmozni, és többet foglalkozni vele. Sokszor már ez is segít a gyerekben feloldani a feszültséget és megoldani a problémát. De mik is azok a jelek, amikre érdemes odafigyelni?

Jelek, amik arra utalnak, hogy több figyelmet szeretne gyermekünk

Általánosságban elmondható, hogy ha a gyerek viselkedése egyik napról a másikra drasztikusan megváltozik, akkor valami történt. Ez lehet agresszív viselkedés, kiabálás, vagy épp az, hogy nagyon hallgataggá válik a gyerek. Ezek mind olyan jelek, melyekre érdemes odafigyelni.

Ha a gyerek tör-zúz, bántja a társait, pedig eddig nem tette, vagy kiabálni kezd, holott ez nem volt rá jellemző, mindenképp érdemes több figyelmet szentelni neki, mert így oldhatjuk meg legkönnyebben a problémát és deríthetjük ki, mi is a gond valójában.

Az is nagyon árulkodó, ha a gyerek túlságosan ragaszkodó lesz, és állandóan körülöttünk téblábol. Ha csak anyával vagy apával akar lenni, esetleg nagyon zavarja az egyedüllét, és nem szeretne egy kicsit sem egyedül vagy önállóan játszani, az is nagyon árulkodó lehet, hogy bizony, történt vele valami kellemetlen, ami megrémíthette őt.

Ilyenkor nem szabad túl szigorúnak lennünk, inkább beszélgessünk és játszunk vele többet, így könnyebben feloldódhat a szorongás és a félelem, és a háttérben húzódó problémára is hamarabb fényt deríthetünk.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: