Egészség, életmód

Zöldségek és gyümölcsök az immunrendszerünk megfelelő működéséért

fokhagyma és gyömbér

Ahhoz, hogy az egészségünket megőrizhessük és kevesebbszer legyünk betegek, jó immunrendszer szükséges. Sokan persze csak az őszi-téli időszak kezdetén kezdenek el vitaminokat szedni, pedig egész évben tehetünk azért, hogy az immunrendszerünk mindig a megfelelő állapotban legyen.

Ehhez természetesen a táplálkozás a kulcs, ugyanis számos szezonális zöldség és gyümölcs létezik, melyekkel folyamatosan megfelelő szinten tarthatjuk az immunitásunkat. Az immunrendszerünk megerősítésére és a betegségek gyors leküzdéséhez a következő zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztanunk.

Gomba

A gomba kakukktojás, hiszen se nem zöldség, sem nem gyümölcs, viszont D-vitaminban, poliszacharidokban és szelénben is gazdag, ezek a nyomelemek pedig fokozzák a szerveztünk immunitását.

Búzacsíra, vagy más növényi csírák

A csíráztatás manapság nagyon divatos, de ami fontosabb, meglehetősen egészséges is. Sokan a csírákat kenyérre téve fogyasztják salátalevél helyett, de salátákba is gyakran keverik. Sok növényt csíráztathatunk otthon is, de a legtöbben a búzacsírát választják, ugyanis B-vitaminokban, E-vitaminban és cinkben is gazdag. Természetesen rendszeresen kell fogyasztani, hogy a jótékony hatását kifejthesse a szervezetünkre.

Bodza

A bodzát kellemes íze miatt, leginkább szörpként szoktuk fogyasztani nyáron, de tea és dzsem is készülhet belőle. Azt kevesebben tudják, hogy bodzának antivirális és gyulladásgátló hatása is van, emellett flavonoidokban is gazdag. A megfázás kezelésében különösen hatékony, de az influenza időtartamát is csökkentheti.

Fokhagyma

A fokhagyma áldásos hatásait már a népi gyógyászatban is használták, már nagyanyáink is ezzel kúrálták a megfázást vagy az influenzát. A fokhagyma ugyanis antioxidáns hatású, de vírusölő tulajdonságot is gyakran tulajdonítanak neki. Főként megfázás esetén érdemes fogyasztani, de megelőzésképpen sem árt.

Brokkoli

Bár a gyerekek sokszor méla undorral tologatják a tányéron, de a brokkoli nagyon egészséges, talán a világ egyik legegészségesebb tápláléka. Antioxidáns hatású, ugyanis magas a C-vitamin tartalma, béta-karotinban, káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban és B-vitaminokban is gazdag.

Gyömbér

A gyömbért leginkább émelygés és hányás csillapítására használják, de az immunrendszerünkre is nagyon jó hatással van, ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, továbbá a stressz csökkentésében is segítségünkre lehet.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: