Család

Miért fogyasszunk C-vitamint?

c-vitamin

A vitaminok közül talán a legismertebb és a legkeresettebb a C-vitamin. Számos zöldségben és gyümölcsben is megtalálható ez a vízben oldódó, antioxidáns hatású vitamin. Persze sokan nem is tudják, miért is éri meg fogyasztani, és akadnak olyanok is, akik legyintenek, hogy minek fogyasszuk, ha egyszer úgyis kiürítjük a vizelettel.

Nos, a felesleges C-vitamin valóban távozik a vizelettel, ugyanakkor a fogyasztása mégiscsak javasolt, mert számos előnyös tulajdonsága van, ami miatt legalább napi 500 mg-ot érdemes belőle a szervezetünkbe juttatni, akár az étkezés által, akár tabletta formájában.

Ha nem szeretnénk külön C-vitamin tablettát szedni, akkor az étkezésünkre kell fokozottabban odafigyelnünk. A C-vitamin számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható.

A paradicsom, a paprika, a kivi, a grapefruit, a narancs, a citrom, a lime, az eper, a mangó, a homoktövis, vagy a csipkebogyó egyaránt jelentős C-vitamin tartalommal rendelkezik.

A C-vitamin jótékony hatásai

A C-vitamin ismert vitamin, ugyanakkor a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait kevesen ismerik. Sokan csak a töredékét tudják annak, milyen előnyös is a szervezetünkre nézve a C-vitamin. A legismertebb tulajdonsága az immunerősítés, de számos más hatása is van a szervezetünkre. Lássuk, melyek ezek!

Lassítja az öregedést

Mivel a C-vitamin a kollagén szintézisben is aktívan részt vesz, így akik rendszeresen fogyasztják, lassítani tudják a sejtek öregedését is.

Erős antioxidáns

Ez azt jelenti, hogy segít a betegségek megelőzésében, és erősíti az immunrendszerünket. A krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a szívbetegség, a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, emellett segít fenntartani a megfelelő egészségi állapotunkat.

Jótékonyan hat a szívre és a keringésre

A C-vitamin csökkenti az LDL-koleszterinszintet és a trigliceridszintet, vagyis jó hátassal van a keringésünkre, és természetesen a szívünkre is. Ha rendszeresen fogyasztunk C-vitamint csökkentjük a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Immunitásfokozó vitamin

A C-vitamin segít abban is, hogy az immunrendszerünk hatékonyabban tudjon működni, ami azt jelenti, hogy a betegségekkel szemben immunisabbak lehetünk, vagyis ritkábban betegszünk meg. Ha mégis megbetegednénk, akkor a tüneteink enyhébbek lehetnek.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: