Otthon

3 tipp, miért ne dobd ki a kávézaccot!

kávézacc

Aki kávézik, annál a kávézacc gyakran kerül a kukába, ám sokkal jobban járunk, ha inkább összegyűjtjük, mivel többféle módon felhasználható a háztartásban. Legyen szó akár a lakásról, akár a kertről, a kávézacc igencsak jó szolgálatot tud tenni. A szagtalanítástól a hangyák távoltartásán át a talaj savanyításáig szinte bármire felhasználhatjuk. Lássuk hogyan!

Szagtalanításra: legyen szó akár a hűtőszekrényről, akár a hagymaszag kezünkről való eltávolításáról, a kávézacc mindkét esetben jó szolgálatot tehet. Ha a hűtőben ecet vagy hagymaszag van, akkor a kávézaccot érdemes üvegbe tölteni, majd a hűtőbe helyezni.

Tartsd vele távol a hívatlan kerti látogatókat: a kávézaccról azt tartják, hogy távol lehet vele tartani a macskákat a kertünktől, viszont nemcsak a hívatlan cirmosok, de a hangyák és a csigák is elkerülik a veteményest, ha kiszórunk egy kis kávézaccot.

Jót tesz a talajnak: a kávézacc a talaj számára is értékes tápanyagokat tartalmaz, így érdemes beforgatni, hiszen káliumban és magnéziumban is gazdag, bomlásakor pedig nitrogént, foszfort és káliumot juttat a talajba. Ezen tulajdonsága miatt a komposztot is bátran gazdagíthatjuk vele.

A kávézacc a talajsavanyításra is kiválóan alkalmas, mert enyhén savas kémhatású. Bizonyos növények a savanyú talajt kedvelik, mint az azálea, a páfrányok vagy a hortenziák. Ezek a növények igazán hálásak lesznek érte, ha a talajba kávézaccot keverünk, és így megteremtjük számukra a tökéletes talajt.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: