Otthon

Így szüntetheted meg a penészt természetes módszerekkel!

penész ellen

A penész általában télen vagy tavasszal jelenik meg a fürdőben, ablakokon, ajtókon. Penészesedés esetén azonnal cselekedni kell, mivel a feketepenész meglehetősen ártalmas az egészségünkre. A penész allergiás tüneteket, légúti panaszokat okozhat, valamint esztétikai szempontból is fontos a megelőzése és a megszűntetése.

A penész általában akkor jelenik meg, ha túl magas a páratartalom, illetve nedves a környezet, ezért is gyakori a fürdőszobában, vagy a nyílászárókon. A gyenge szigetelés, a rossz szellőztetés vagy akár a nedves, zárt helyiségben száradó ruhák is okozhatják a bajt, szóval ahhoz, hogy a penész meg se jelenhessen ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

Ha túl magas a páratartalom az otthonunkban, használjunk páramentesítőt és szellőztessünk rendszeresen. De mit tehetünk, ha már megjelent a penész?

Hogyan szüntessük meg a penészt?

A penésztől nem könnyű megszabadulni. Bár a bolti készítmények meglehetősen hatásosak tudnak lenni ellene, ugyanakkor az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk miatt nem számítanak a legjobb választásnak.

A bolti penész elleni szerek alapja ugyanis általában hipó, ami az emberi szervezetre legalább annyira ártalmas, mint maga a penész. Sok szer nem megszűnteti a penészt, csak kifehéríti, így bár nem látjuk, de a spórák attól még a levegőbe kerülnek, és károsítják a szervezetünket.

A természetes szerek az emberi szervezetre nem károsak, és a penész ellen is hatékonynak bizonyulnak. Az egyik univerzális, természetes megoldás az ecet, ám a penész ellen önmagában még kevés. Használjunk inkább alkoholt vagy hidrogén-peroxid 3%-os vizes oldatát, melyek nem maradnak a levegőben, de a penészt el tudják tüntetni.

Arra azért vigyázzunk, hogy ezek a szerek tűzveszélyesek, illetve maró hatásúak, így a használatuk során viseljünk védőkesztyűt és lehetőleg ne lélegezzük be őket. Az alkoholos vagy hidrogén-peroxidos lemosás után mossuk le a felületet tisztítószeres vízzel is, majd ismételjük meg a folyamatot legalább egyszer.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: