Család

Miért olyan stresszes az egyedülálló szülők élete?

egyedülálló szülő

Manapság rengeteg a válás, egyedülálló szülőként pedig nagyon nagy nyomás nehezedhet ránk. Bár a legtöbb válásnál a szülők közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot, mégis nehezebb teher hárul arra, aki életvitelszerűen a gyermekkel marad.

Ilyenkor ő neveli, ő van vele többet, a fontos döntések meghozatala is rá hárul, és a válás okozta változásokat is elsősorban neki kell megértetni és elfogadtatni a gyermekkel. Ez egyáltalán nem könnyű, nem csoda hát, hogy az egyedülálló szülők élete meglehetősen stresszes.

A problémákat persze nem lehet varázsütésre csökkenteni, viszont vannak módszerek, melyek segíthetnek abban, hogy könnyebbé váljanak a mindennapok az egyedülálló szülők számára is. Az egyik legfontosabb, hogy a gyerekkel őszintén tudjunk beszélni a válásról, természetesen a saját korának megfelelő módon.

A gyereket ilyenkor hagyjuk kérdezni, ne maradjon benne feszültség a helyezettel kapcsolatban, így számára és a szülő számára is könnyebbé válhat ez a helyzet.

Stressz csökkentő módszerek egyedülálló szülőknek

Nagyon fontos, hogy ha szükséges, merjünk segítséget kérni. Sok egyedülálló szülő határozza el, hogy mostantól önállóan fog boldogulni, nem kér majd segítséget, mert megy neki egyedül is, pár nélkül is. Pedig ez egy rossz döntést, különösen akkor, ha a gyerek még kicsi, vagy több gyerkőcről kell egyedül gondoskodni.

Ha a család és a barátok mellettünk állnak, nem szégyen igénybe venni a segítségüket, ettől még nem tűnünk gyengének vagy tehetetlennek.

Ez azért is lényeges, mert sok egyedülálló szülő hiszi, hogy mostantól le kell mondani a szórakozásról, pedig mindenkinek szüksége van arra, hogy egy kicsit néha ki tudjon kapcsolódni, relaxáljon vagy feltöltődjön a mindennapi rohanás közepette.

A válást nem könnyű feldolgozni, hiszen valahol ez is egy gyászfolyamat, viszont ha túlzottan negatívan állunk a kérdéshez, az komoly lelki bajokhoz is vezethet. Ha nem tudunk megbirkózni a válással, akkor kérjünk segítséget egy szakembertől. A pozitív hozzáállás átlendíthet minket a nehezén, és segíthet, hogy a mindennapokat ne éljük meg annyira borúsan.

Kép forrása: Pexels.com

Ez is érdekes lehet: